Чому люди продовжують гладшати, хоч вчені вже придумали купу дієт
Коли справа йде про дієти, навіть вчені не впевненні, яка ж ефективніша.
Нещодавно науковці представили результати двох резонансних досліджень з дієтології, пише The New York Times.
Одне з них проводив професор медицини зі Стенфорду Крістофер Гардер.
У ньому пацієнтів тримали на низькожировій та низьковуглеводній дієті з однаковою кількістю калорій. Через рік втрата ваги була однаковою в обох групах.
Інше дослідження провів доктор Девід Людвіґ з Бостонської дитячої лікарні. Воно вказало, що низьковуглеводна дієта допомогла пацієнтам краще втримати вагу, ніж високовуглеводна. Вчений стверджує, що низьковуглеводна дієта додатково спалювала 200 калорій на день.
Ці експерименти наводять на певні думки. Що ж насправді ми знаємо та що ще досі є загадкою в темі харчування.
ЩО МИ ЗНАЄМО
Люди по-різному реагують на дієти
Комусь допомагає дієта з низьким вмістом жиру.
Іншим – низьковуглеводна. Хтось досягає результатів на безглютеновій дієті або палео-дієті, або періодично дотримуючись постів.
Перелік можна продовжувати.
Більшість досліджень, які порівнювали дієти, отримували результати схожі на результати доктора Гарднера: різниця між дієтами не така велика, поки кількість калорій однакова.
Але серед тих, хто приймав участь в дослідженні, завжди були ті, хто втрачав багато ваги. Ті, то втрачав мало і ті, хто набирав вагу.
Дослідник проблем ожиріння доктор Джордж Брей стверджує: "Знайдіть дієту, яка вам підходить та дотримуйтесь її".
У дієтології не з’явилось нічого нового
Багато дієт, яких люди дотримуються, існують десятиліттями у різних образах.
Майже сторіччя тому бестселер "Як жити" розповідав американцям, що для схуднення корисно рахувати калорії.
А низьковуглеводну дієту вигадав ще в 1863 році працівник похоронного бюро Вільям Батінг.
Дієта для здоров’я – не одне й те саме, що дієта для схуднення
Будь-яка дієта, що обмежує кількість калорій, призведе до схуднення, але деякі дієти не здорові попри втрату зайвих кілограмів.
Важко знайти чіткі докази того, що певна дієта захищає від хвороб, але ряд експертів в сфері здоров’я погоджуються, що не оброблена або мінімально оброблена їжа разом з великою кількістю фруктів та овочів може покращити стан здоров’я.
Людям з діабетом або високим кров’яним тиском буде корисна низьковуглеводна дієта.
ЧОГО МИ НЕ ЗНАЄМО
Чому люди так по-різному реагують на дієти?
Це генетика? Доктор Гарднер намагався знайти генетичне пояснення результатам свого дослідження, але не знайшов. Як і інші вчені.
Це не означає, що гени не залучені у схуднення і у те, як ми реагуємо на дієту, але генетичні фактори дуже важко відокремити від інших. Наприклад, мотивації.
Деякі вчені вважають, що вироблення інсуліну може відповідати за те, чому деякі люди худнуть, а деякі – ні.
Доктор Людвіг відстежив такий зв’язок в своєму дослідженні. Але доктор Гарднер – ні.
Чи є дієта, яка допоможе не набирати вагу знову?
Наше тіло бореться за жир. Воно сповільнює метаболізм та вмикає ненажерливий апетит.
Чи допомагає низьковуглеводна дієта розв’язати цю проблему – ще під питанням.
Доктор Людвіг підтримує цей тип дієти, а доктор Девід Єлісон з Індіанського університету – дієтичний скептик.
Наразі вони проводять розгорнуте дослідження. Учасники експерименту будуть жити в лікувальному дослідницькому центрі протягом 13 тижнів.
Вчені будуть контролювати кількість калорій і вимірювати показники метаболізму.
Чи дійсно солодка їжа призводить до ожиріння?
Ми не знаємо, яка кількість цукру робить свій внесок в епідемію ожиріння.
Ряд вчених стверджують, що цукор – причина зайвої ваги, але, можливо, не більше, аніж оброблене зерно.
Нещодавнє дослідження доктора Людвіга та його колег показує, що люди отримують більше від їжі з вмістом крохмалю, аніж від цукру.
В Австралії споживання цукру знижується з 90-років, але населення продовжує гладшати.
"Звичайно, ніхто не підтримує цукрову дієту. Але не можна звинувачити в ожирінні лише один інгредієнт", – каже The New York Times.
Чому люди погладшали за останні десятиліття?
Це велике питання і поки на нього немає відповіді.
Багато чого змінилось у суспільстві.
Деякі зміни мають сприяти схудненню: доступність фруктів та овочів, популярність спорту, покращення якості шкільних обідів тощо.
Але деякі – сприяють ожирінню: розмір порцій збільшується, люди звикли жувати весь день та частіше їдять не вдома.
Навіть на культурному рівні зайва вага починає сприйматись як норма.
До того ж, значно зменшилася кількість курців. Це має величезні переваги для здоров’я, але колишні курці схильні набирати вагу.
Олександр Коляда, генетик |
Український геронтолог та епігенетик Олександр Коляда пише на своїй сторінці у Facebook, що згідно деяких досліджень успішною вважається дієта, яка допомогла скинути 5-10 відсотків зайвої ваги. Але у довгій перспективі вага часто повертається.
Вчений пояснює це різними факторами, наприклад:
- Генетичними: вага всиновлених дітей частіше нагадує вагу їх біологічних батьків, хоча вони наслідують раціон своєї прийомної родини.
- Психологічними: Люди, що голодують весь час думають про їжу, це призводить до зривів.
- Стресовими: дієта, що обмежує раціон призводить до стресу. Можливо, нам важко витримувати саме обмеження в їжі. Стрес провокує виробітку кортизолу – гормону стресу. Він в свою чергу призводить до набору ваги.
Вас також може зацікавити: