Вітаміни: що це таке, користь, як засвоюються. ВІДЕО

18275
28 грудня 2018

Що ви знаєте про вітаміни? Чи знаєте, як вони засвоюються і виводяться організмом? 

Проект "Цікава наука" пояснив, що це за сполуки і що вони роблять у нас в організмі. 

A, C, E, D, B, K – це не випадкове розміщення букв. Це вітаміни. І так само, як літери складають слова, вітаміни є будівельними блоками, що дозволяють нашому тілу працювати.

 Таки виглядає молекулярна структура вітамуні В9 (фолієвої кислоти). Фото Depositphotos/Raimund14

Це органічні сполуки, які ми повинні споживати у невеликих кількостях, щоб продовжувати функціонувати.

Вони є будівельниками, захисниками та підсобними робітниками нашого тіла, допомагаючи йому будувати м'язи та кістки, засвоювати фізичні речовини, отримувати та використовувати енергію, загоювати рани.

Якщо ви хочете переконатися у важливості вітамінів, просто зверніть увагу на те, як страждали моряки у давнину, коли не мали доступу до свіжої їжі, багатої на вітаміни.

У них розвивалася цинга. Засіб лікування був простим – вітамін С, якого вдосталь у багатьох овочах та фруктах.

У той час, як бактерії, гриби та рослини самі можуть виробляти вітаміни, наші тіла цього не можуть. Тому ми повинні отримувати їх з інших джерел.

Як вітаміни ззовні потрапляють всередину нашого організму?

Це залежить від форми, яку приймають ці сполуки.

Вітаміни бувають двох типів:

  • жиророзчинні;
  • водорозчинні.

Ця відмінність між ними визначає, як тіло транспортує та зберігає вітаміни, а також позбувається їхнього надлишку.

Водорозчинними є вітаміни С та вітаміни групи В, яка вміщує їх 8 різних видів, кожен з яких виконує свою унікальну функцію.

Вони розчинені у водянистих частинах фруктів, овочів та зернових. Тобто, їхнє проходження по нашому організму є відносно простим.

Потрапивши всередину тіла, їжа перетравлюється і вітаміни, що містяться в ній, потрапляють безпосередньо в кров. Оскільки основою плазми крові є вода, водорозчинні вітаміни мають транспорт і можуть вільно переміщуватися тілом.

 Найкраще отримувати вітаміни зі свіжих фруктів та овочів. Фото Depositphotos/shawn_hempel

Для жиророзчинних вітамінів, які містяться в таких продуктах, як молоко, масло та олія, така подорож у кров є дещо складнішою.

Вони потрапляють у шлунок та кишечник, де речовина під назвою жовч, яку виділяє печінка, емульгує жири, готуючи їх до поглинання, абсорбції стінками кишечника.

Оскільки жиророзчинні вітаміни не можуть використовувати кров, їм потрібне дещо інше, щоб переміщуватися. Це – білки. Вони прикріплюються до вітамінів та діють, як кур'єри, транспортуючи жиророзчинні речовини в кров і по всьому тілу.

Форма вітамінів визначає, як вони потрапляють у кров, зберігаються та виводяться організмом. Здатність водорозчинних вітамінів легко циркулювати кровоносною системою означає те, що більшість з них так само легко можуть виходити через нирки.

Риб'ячий жир - справжня вітамінна бомба! Фото Depositphotos/ileishanna

Через це більшість водорозчинних організмів повинні надходити щодня з їжею, яку ми споживаємо.

Жиророзчинні вітаміни затримуються на довше, оскільки вони можуть бути "упаковані" в печінці та в жирових клітинах.

Тіло розглядає ці клітини як комору, зберігаючи там вітаміни та розподіляючи їх за необхідності. Тобто, ми не повинні обтяжувати тіло такими вітамінами, оскільки воно, як правило, ними добре забезпечене.

Яку роботу виконують вітаміни в організмі?

Більшість вітамінів групи В утворюють коферменти, чия робота допомагати ферментам вивільняти енергію з їжі.

Інші вітаміни групи В допомагають організму використовувати цю енергію.

Завдяки вітаміну С ви отримуєте здатність боротися з інфекціями та виробляти колаген. Це блок сполучної тканини, що формує кістки і зуби, а також допомагає загоювати рани.

 А ось - формула вітаміну С. Фото Depositphotos/Makaule

Вітамін А допомагає виробляти білі кров'яні клітини, які є основою захисту організму, допомагає формувати кістки та покращує зір, оскільки він контролює клітини очей.

Вітамін D допомагає засвоювати кальцій та фосфор, необхідні нашим кісткам, а вітамін Е працює як антиоксидант, виводить із організму елементи, які можуть пошкодити клітини.

Вітамін К сприяє зсіданню крові, бо він допомагає виробляти білки, які роблять це.

Без цього різноманіття вітамінів люди стикаються з низкою проблем: втомою, пошкодженням нервів, серцевими хворобами або такими захворюваннями як рахіт та цинга.

З іншого боку, надто велика кількість вітамінів може спричинити інтоксикацію, що спростовує міф про те, що перевантаження вітамінами є хорошою ідеєю.

Насправді, щоб виграти "вітамінний джек-пот" треба дотримуватися їх балансу.  

Вас може також зацікавити: 

Вітаміни та біологічні добавки. Наскільки вони корисні та про що мовчать виробники?

Вітамін D для профілактики: чи варто його так приймати

8 вітамінів та мінералів, які необхідні для здорових та сильних нігтів

powered by lun.ua