Зайві кілограми на свята: міфи і поради дієтолога

Про гладшання після свят існує багато міфів. Спростовуємо 5 з них. Дієтологи порадили, як провести свята і уникнути наприємних наслідків для фігури та здоров'я.

Від новорічних свят до Різдва і навіть до старого Нового року це все сезон задоволення.

Незалежно від того, чи був у вас стіл, який ломився від страв, чи ви святкували лиш з шампанським та мандаринками, в обох випадках важко чинити опір надмірному споживанню і питтю під час свят.

Коли врешті стаєш на ваги – сумніваєшся, чи справді тобі треба був той торт.

Більшість людей усвідомлюють, що в цей час року може постраждати талія, однак мало хто розуміє, що це ще й шкодить здоров`ю. Натомість, багатьох потім картає совість за з'їдену смакоту.

The Health розповів про найбільш поширені міфи про зайві кілограми на свята.

Міф 1: Більшість людей "товстішають" на повний розмір.

У цьому році в Техаський технічний університет провів дослідження за участі 48 чоловіків та ста жінок віком від 18 до 65 років упродовж шести тижнів після Дня Подяки. На початку та в кінці дослідження, дослідники зважили учасників експерименту та виміряли відсоток жиру в організмі. У середньому добровольці набрали трохи менше кілограма – не 3-4, як побутує думка.

Міф 2: Здутий живіт не означає, що ви набрали вагу.

Тиснуть джинси й ви вже картаєте себе за усе, що з'їли?

Не варто! Можливо, від незвично жирної їжі здуття живота. Або ви з'їли багато солоного і це затримує рідину в організмі.

Наприклад, коли ви їсте більше вуглеводів, ніж зазвичай, у м'язевій тканині накопичується велика кількість глікогену (полісахарид, основна форма зберігання глюкози в організмі).Через це ви можете почуватися млявим, а джинси можуть почати тиснути. Але щойно ви повернетеся до звичного раціону – все буде добре.

Не лякайтеся, здутий живіт – це ще не зайві кілограми.

Міф 3: Робиш вправи – спалюєш кілограми

У дослідженні Техаського технологічного університету половина учасників експерименту були неактивними, а друга половина робила вправи приблизно п'ять годин на тиждень.

Обидві групи набрали таку ж кількість ваги. Це далеко не перше дослідження, яке показує, що лише енергійні вправи не допомагають контролювати вагу.

Водночас, це не означає, що треба припиняти заняття. У фізичної активності є багато переваг. Серед них – покращення сну та зниження рівня стресу.

Міф 4: Я скину вагу в січні

Коли ви набрали кілограм-другий або кілька сантиметрів, це може здатися дрібницями.

Всі ми обіцяємо собі скинути, після Нового року. Лише одиниці дотримуються цих обіцянок

Але гляньте на це з іншого боку: у вас під шкірою наче додали 4 пачки масла. Крім того, низка досліджень свідчить – більшість вже ніколи не скидають ці наїджені дрібниці.

Така "повільна вага" призводить до того, що, наприклад, більшість американців набирають в середньому 5-10 кілограмів за 10 років.

Міф 5: Гладшання не можна уникнути, я обов'язково стану, наче бочка

Якщо попереднє спростування міфу трохи вас налякало – не поспішайте відмовлятися від їжі. Існує безліч історій дивовижного схудення (справжніх!), перед якими статистика просто розбивається в друзки!

Спробуйте й ви! Пийте багато води, не вживайте алкоголю та солодких напоїв, ведіть активний спосіб життя та любіть себе.

Але як уникнути неприємностей зі здоров'ям та вагою і не надто обмежувати себе в смакоті та веселощах?

Видання Huffington Post зібрало поради експертів з дієт, щоб дізнатися як уникнути наслідків цих важких святкових застіль.

Вас також може зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні