Крабові палички: з чого вони складаються, корисні вони чи шкідливі

19743
31 грудня 2018

Ви плануєте приготувати на свята салат з крабових паличок?

А ви знаєте, з чого ці палички складаються і чи корисні вони? Це пояснює видання Healthline.

Якщо коротко, крабові палички – це оброблене м’ясо риби, "морський хот-дог".

 Фото:     tycoon/Depositphotos

Крабові палички зроблені з сурімі  – свіжої риби, з якої повибирали кістки, вимили жири і зайві шматочки, а потім подрібнили на пасту. Грубо кажучи, рибний фарш.

У цю пасту, крім риби, подрібнюють інші інгредієнти, і аж потім термічно обробляють і стискають у форму крабових паличок.

Хоча крабові палички виготовляють з морепродуктів, загалом у них немає крабів.

Хіба що трішки екстракту крабу додають іноді для аромату.

Сайда м'якого кольору та запаху зазвичай використовується, щоб робити сурімі.

Цю рибу також використовують, щоб робити рибні палички та інші паніровані рибні продукти.

КРАБ І КРАБОВІ ПАЛИЧКИ: ЯКА РІЗНИЦЯ

Справжній краб має набагато більше поживних речовин у порівнянні з крабовими паличками.

Ось порівняльна таблиця 85 г "імітованого краба" і краба камчатського:

 

Хоча в обох схожа кількість калорій, але пригляньтеся детальніше.

У "несправжньому" крабі 61% калорій  з вуглеводів, тоді як в справжньому 85% калорій - це білки.

Також справжній краб у порівнянні з паличками має набагато більше різних вітамінів та мінералів, включаючи вітамін В12, цинк та селен.

Частково це пов'язано з тим, що деякі поживні речовини промивають під час обробки сурімі.

З іншого боку, справжній краб схильний мати більше натрію порівняно з "імітованим".

А ще у палички та справжній краб часто додають сіль, кількість солі залежить від бренду.

Справжній краб багатий на жирні кислоти omega-3 порівняно з "імітованим".

Хоча багату на omega-3 олію можуть додавати до крабових паличок, це не поширене явище.

 Фото:     bandd/Depositphotos

ІНГРЕДІЄНТИ КРАБОВИХ ПАЛИЧОК: З ЧОГО ЇХ РОБЛЯТЬ

Головний інгредієнт крабових паличок сурімі. Зазвичай це 35-50% ваги продукту.

Інші основні інгредієнти крабових паличок:

Ще ряд добавок, включаючи не дуже бажані, зазвичай додають для імітації бажаного кольору та смаку.

Поширеними добавками в крабові палички є:

  • Гелі: допомагають складникам триматися купи і стабілізують продукти. Наприклад, каррагінан та ксантан.
  • Червоні барвники: кармін, барвник, що виготовляється з пігментів тіла самиць червця. Його широко використовують для червоного забарвлення крабових паличок. Може ще бути паприка, буряковий сік та лікопен з помідорів.
  • Глутамати: глутамат натрію і схожий компонент, інозинат натрію, можуть бути підсилювачами смаку.
  • Інші ароматизатори: може бути екстракт справжнього краба, штучні ароматизатори краба і приправа мірін.
  • Консерванти: бензоат натрію та різні фосфатні добавки.

Зазвичай FDA називає ці складники безпечними. Деякі дослідження вказують, що деякі добавки можуть шкодити здоров’ю, але для остаточної відповіді потрібні додаткові дослідження.

Втім, деякі бренди використовують більш натуральні складники на кшталт горохового крохмалу, тростинного цукру, морської солі, харчових волокон вівсянки тощо.

powered by lun.ua