Хліб шкідливий чи корисний? І який варто обирати? Пояснення

4666
15 січня 2019

Хліб невід’ємний продукт на столі родин у багатьох країнах.

Зазвичай його готують з тіста, зробленого з борошна та води.

А способів приготування і видів хліба є багато.

Незважаючи на таку світову популярність, хліб часто вважають нездоровою, шкідливою їжею, що викликає товстіння.

То шкідливий хліб чи корисний? Взялося пояснити видання Healthline.

 Фото: bit245/Depositphotos

МАЛО ВАЖЛИВИХ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН

Порівняно з іншими продуктами на кшталт фруктів та овочів, хліб має мало поживних речовин.

У ньому багато калорій та вуглеводів, але мало білків, жирів, вітамінів та мінералів.

Хоча багато чого залежить від складу самого хліба.

Наприклад, цільнозерновий хліб може містити більше клітковини, а з пророслого зерна бути багатшим на бета-каротин, вітаміни С та Е.

МІСТИТЬ ГЛЮТЕН

Продукти з пшениці  і хліб у тому числі містять глютен. Це вид білка, що допомагає тісту рости і дає йому еластичну текстуру.

Більшість людей сприймають глютен, але деяким він не підходить.

Наприклад, людям з целіакією.

Ще частина людей може бути чутливою до глютену, він може викликати в них проблеми на кшталт здуття живота, діареї та болю у шлунку.

Таким людям слід уникати пшеничного хліба.

Можна обирати хліб без глютену. Зазвичай їх роблять з коричневого рису, маніока чи картопляного борошна замість пшеничного.

ХЛІБ БАГАТИЙ НА ВУГЛЕВОДИ

Хліб багатий на вуглеводи. Звичайна скибка білого хліба має в середньому 13 грамів вуглеводів.

Ваше тіло розщеплює вуглеводи, щоб отримати глюкозу, що веде до підвищення рівня цукру в крові.

Деякі дослідження припускають, що їжа з високим глікемічним індексом (він показує, як швидко продукти підвищують рівень цукру в крові) може вести до підвищення голоду і більшого ризику переїдання.

Дослідження 571 дорослих навіть пов’язує споживання продуктів з високим глікемічним індексом зі збільшенням ваги тіла.

 Фото: AntonMatyukha/Depositphotos

Багате на вуглеводи харчування може збільшувати ризик діабету 2 типу та метаболічного синдрому.

Хоча, деякі види хліба на кшталт цільнозернового багаті на клітковину.

А це може сповільнити засвоєння цукру у кровоносній системі, допомагаючи стабілізувати рівень цукру в крові.

За даними досліджень, вживання більшої кількості клітковини може знижувати ризик ішемічної хвороби серця, годує ваші корисні бактерії у кишківнику та підвищує частоту випорожнень, щоб вони були регулярними

МОЖЕ МІСТИТИ ШКІДЛИВІ РЕЧОВИНИ

Зерна зазвичай містять шкідливі речовини. Компоненти, які блокують тіло від того, щоб воно приймало певні мінерали.

Наприклад, зерна багаті на фітинову кислоту. Вона "зв’язується" з залізом, цинком, магнієм та кальцієм, попереджуючи їхнє засвоєння.

Хоча багатий на клітковину цільнозерновий хліб може мати багатший профіль поживних речовин порівняно з нецільнозерновим та рафінованим хлібом на кшталт звичайного білого.

Більшість людей не мають хвилювати ці непоживні речовини за умови, якщо вони добре і правильно харчуються.

Хоча якщо ви веган чи вегетаріанець, або ваше харчування базується на злаках та бобових, антипоживні речовини можуть вести до серйозних недоліків в харчуванні.

МОЖЕ БУТИ ЗБАГАЧЕНИЙ ВІТАМІНАМИ ТА МІНЕРАЛАМИ

Деякі типи хліба збагачені поживними речовинами, що посилюють поживну цінність такого хліба та попереджують нестачу потрібних речовин.

Поширені компоненти, що додають до хліба: залізо, рибофлавін, тіамін та ніацин.

ЦІЛЬНОЗЕРНОВИЙ ХЛІБ МАЄ РЯД ПЕРЕВАГ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

Цільнозерновий хліб може знижувати ризик серцевої хвороби, діабету, ожиріння та навіть колоректального раку.

Пам’ятайте, що зерна в цільнозерновому хлібі мололи на менші частинки.

Цей процес пришвидшує травлення та зменшує ряд багатьох потенційних переваг для здоров’я.

Тому частина хліба з цільного зерна на кшталт вівсянки, гречки чи ячменю може не мати бажаних переваг.

Цільнозерновий хліб багатий на клітковину, білок та поживні речовини на кшталт селенію та магнію порівняно з білим хлібом.

 Фото: ddsign_stock/Depositphotos

Тому краще обирати його, якщо хочете схуднути та покращити здоров’я загалом.  

Деякі типи цільнозернового хліба можуть бути зроблені з меншобробленого зерна, тобто повільніше перетравлюються і можуть мати більше переваг для здоров’я.

Для початківців: цільнозерновий хліб кращий за білий.

Бо тут є більше клітковини та білків, які сповільнюють засвоєння цукру у кров, і утримують рівень цукру в крові у нормі.

Цільнозерновий хліб також багатший на ряд поживних речовин на кшталт магнію та селену.

Обираючи хліб з пророщеного зерна, ви теж робите здоровий вибір.

Дослідження показують, що хліб з пророщеного зерна містить більше клітковини, фолієвої кислоти, вітамінів Е та С, а також бета-каротину, і менше антипоживних речовин.

Можливо, вас зацікавить:

powered by lun.ua