МОЗ звітує, що у 2018-му купував ліки від онкології дешевше ніж у 2014 році

— 15 січня 2019, 13:30

Міжнародні організації ще рік братимуть участь в українських державних закупівлях ліків та медичних виробів.

Домовленість про їх участь була погоджена наприкінці минулого року.

Це вже п'ятий рік такої співпраці. 15 січня Міністерство охорони здоров'я, Центр протидії корупції та міжнародний фонд "Відродження" презентували звіт за чотири роки.

Його дані свідчать, що вдалося значно розширити кількість позицій, які закуповує держава для лікування онкохворих – на 30-40%, у залежності від програми.

Також більшість препаратів для онкохворих пацієнтів було куплено дешевше.

"90% препаратів з програми дорослої онкології сьогодні закуповують дешевше ніж 2014 року.

Так, наприклад, у випадку з препаратами "Бікалутамід" та "Доцетаксел" ціну вдалося знизити у 19 та 6 разів відповідно", – говорить керівниця медичного напрямку Центру протидії корупції Олена Щербан.

Вона уточнила, що цього вдалось досягнути завдяки здійсненню закупівель напряму у виробників (зокрема у тих, які виробляють генеричні ліки та тих, які монополістами на ринку).

Заступниця міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ольга Стефанишина додає, що завдяки "налагодженню графіків поставок, проведенню аудиту та перегляду номенклатур, минулого року міністерству вдалось збільшити фінансування по дорослій онкології більше ніж удвічі".

До передбачених за цим напрямом на початку року 709 млн грн вдалося додати ще 910 млн грн.

У 2018 році загальна сума фінансування за програмою "Доросла онкологія" склала близько 1,6 млрд грн.

Водночас на дитячу онкологію держава виділила 502 млн грн.

В.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун вважає, що "закупівля ліків через міжнародні організації стала новим успішним кейсом у боротьбі з корупцією".

Вона пояснює, що український досвід почали переймати інші держави.

"За останні кілька років на такий формат закупівель ліків перейшли Боснія і Герцоговина, Казахстан, Молдова, Туркменістан та Узбекистан", – коментує очільниця МОЗу.

Нагадаємо, що у жовтні 2018 року було зареєстровано державне підприємство "Медичні закупівлі України".

У майбутньому це підприємство має забезпечити створення центру закупівельної експертизи та буде допомагати регіонам підвищувати ефективність використання місцевих видатків на закупівлю ліків і медвиробів.

Вас також може зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні