Фтор: навіщо він нам і де його взяти

— 18 січня 2019, 16:37

Фтор – мікроелемент, який є одним із ключових факторів стійкості нашої зубної емалі до розвитку карієсу.

Що менше фтору, то більш вразливі зуби до псування. Також він впливає на міцність кісток.

Однак, надлишок фтору може бути шкідливим, наприклад, викликати флюороз у дітей.

Очільниця МОЗ Уляна Супрун та автори науково-популяризаторського порталу Мікроб і я розповіли у Facebook, як зрозуміти, скільки фтору потрапляє у ваш організм та чи достатньо його, щоб бути здоровим.

Невелику частину фтору ми споживаємо з їжею. Більшість харчових продуктів мають концентрацію фтору нижче 0,05 мг/100 г.

Велика концентрація фтору в море-продуктах, в чаї та продуктах, які виготовляють з допомогою фторованої води.

У деяких дослідженнях вказано, що споживання фтору останнім часом збільшується.

Це відбувається внаслідок певних факторів – нових технологій обробки м’яса (коли воно переробляється на фарш разом із кістками), зростання споживання чаю, а також використання деяких фторвмісних пестицидів, залишки яких із їжею іноді потрапляють до нашого столу.

Основним джерелом фтору є питна вода. Оптимальний вміст фтору в ній складає 0,8-1 мг / л.

Але у різних регіонах поверхневі води, які є джерелом питної води, містять різну кількість фтору. Тому у воді може бути нестача, надлишок або ж повна відсутність цього мікроелементу.

В Україні виділяють чотири основних геохімічних регіони за вмістом фтору у питній воді.

Така класифікація доволі загальна, оскільки в межах регіонів існують локальні відмінності, тому обов’язково варто дізнаватися про вміст фтору безпосередньо в своїй місцевості.

  • Фтор відсутній чи його кількість дуже низька – Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька, Львівська, Волинська, Рівненська області;
  • Знижений вміст фтору – Київська, Житомирська, Хмельницька, Вінницька, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області та Автономна Республіка Крим;
  • Нормальний вміст фтору – Чернігівська, Черкаська, Луганська, Сумська, Харківська області;
  • Підвищений вміст фтору – Полтавська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Донецька області.

Крім фторування питної води, цим мікроелементом збагачують й продукти харчування – кухонну сіль (в Німеччині, Франції, Австрії та Швейцарії) та молоко (Чилі, Таїланд, Великобританія). Але ці методи не настільки ефективні.

Що робити, аби нормалізувати споживання фтору

Якщо замовляєте воду, поцікавтеся у постачальника про вміст в ній фтору.

Якщо фтору недостатньо у воді, чи їжі, яку ви їсте — обирайте засоби для гігієни ротової порожнини, що містять фтор. Лише для початку порадьтеся з лікарем.

Важливо звертати увагу на концентрацію фтору у своїй пасті.

Вміст фтору завжди має бути вказано на упаковці. Дорослим рекомендовано використовувати зубну пасту, що містить щонайменше 1350 ppm. Якщо ви маєте підвищену чутливість зубів, пасти з фтором використовувати не рекомендується.

Засоби, що містять фтор не бажано ковтати. З цих міркувань дітям краще використовувати дитячу зубну пасту із меншим вмістом фтору.

Вас також може зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні