Дівчинку, яка перехворіла на кір, не пускають до школи без щеплення

— 31 січня 2019, 15:05

У Луцьку школярку, яка перехворіла на кір, не допускають до навчання без щеплення. Хоча батьки запевняють, після перенесеної хвороби у дівчинки пожиттєвий імунітет.

Про це повідомляє волинське видання Перший канал соціальних новин.

П'ятикласниця перехворіла на кір ще у 2012-му, каже батько дівчинки Сергій Берчук. Однак, Луцька ЗОШ №11 відмовилася приймати дівчинку на навчання, доки її не щеплять від кору.

Фото demiurg_100/Depositphotos

Зі слів батька, родина відмовилась від усіх щеплень для дитини.

"У нас своє бачення. У складі вакцин є ртуть і абортовані диплоїдні клітини ембріонів (тканини людських ембріонів використовувались для виготовлення деяких вакцин лише у 60-х роках минулого століття, – ред.)

Серед офіційних побічних ефектів є анафілактичний шок (рідкісна алергічна реакція, яка проявляється удушенням, може виникнути через ліки, їжу, укуси комах, – ред.).

Якщо порівнювати дитячу хворобу кір і анафілактичний шок, то мені краще, щоб дитина отримала пожиттєвий імунітет природним шляхом", – переконаний Сергій Берчук.

У школі кажуть, для захисту від хвороб перехворіти на кір недостатньо.

Крім того, навчальний заклад керується спільним листом Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства освіти та науки та розпорядженням Волинської ОДА, який забороняє відвідування шкіл та садочків без щеплення.

"Щеплення від кору захищає також від двох інших інфекцій – краснухи і паротиту, і до них у цієї дитини немає імунітету. Тому те, що вона перехворіла на кір, не означає, що дитина може відвідувати навчальний заклад", – пояснює директорка навчального закладу Наталія Гаць.

Жінка каже, нині школу не відвідують 20 дітей, в яких немає щеплень КПК (кір, паротит, краснуха), більшість з них – у молодших класах. Такі діти можуть консультуватись щодо навчання з вчителями.

Погоджуються з позицією школи і лікарі.

Головна лікарка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська каже, що дитина потребує щеплення, відповідно до національного календаря, у будь-якому випадку.

За її словами, перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху не є протипоказами до щеплення тривакциною.

Лєщинська також зазначила, цьогоріч лише упродовж січня у Луцьку на кір захворіло 104 дитини, тоді як протягом всього минулого року – 208 і дорослих, і дітей.

Загалом же, в Україні лише з 28 грудня 2018 по 25 січня 2019 року на кір в Україні захворіли вже 11 757 людей — 4 876 дорослих та 6 881 дитина.

Українська правда звернулася за роз'ясненням цього питання в МОЗ.

Вас також може зацікавити:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Реклама:

Головне сьогодні