Науковці розповіли, що провокує синдром раптової смерті у немовлят

— 11 березня 2019, 11:52

Куріння до та під час вагітності сприяє виникненню синдрому раптової смерті немовляти у перший рік життя.

Такий висновок зробили науковці з Дитячого науково-дослідного інституту Сіетла спільно з науковцями Microsoft, пише ресурс EurekAlert!.

Фото Вікіпедія

У дослідженні, яке опублікували в журналі Pediatrics, зазначається, навіть одна викурена майбутньою мамою сигарета в день подвоює ризик синдрому раптової дитячої смерті (СРДС).

У жінок, які витрачали на день 1-20 сигарет, ризик втратити маля у перший рік його життя збільшувався на 0,07 показника з кожною сигаретою.

"Ця інформація допоможе лікарям краще консультувати вагітних жінок щодо звички курити, знаючи, що кількість викурених вагітною сигарет, суттєво впливає на ризик СРДС. Сподіваємося, більш кваліфіковані консультації допоможуть знизити рівень дитячої смертності через цю проблему", – каже доктор Тетяна Андерсон, одна з авторок дослідження та дослідниця з Дитячого центру Сіетла для інтегративного дослідження мозку.

Дослідники кажуть, якщо б жодна жінка не курила під час вагітності, щороку у США близько 800 смертям дітей через СРДС (із приблизно 3700) можна було б запобігти.

Науковці порівнювали дані жінок, які не кидали курити під час вагітності та тих, які зважилися покинути згубну звичку.

У дітей мам, які до третього триместру вагітності використовували менше цигарок, знижувався ризик раптової смерті на 12%. У тих, чиї вагітні матері відмовилися від куріння повністю – на 23%.

Однак, навіть у тих мам, які курили, але покинули за три місяці до вагітності, ризик втратити дитину у перший рік її життя був вищим, аніж у тих, хто не курить взагалі.

Вас також може зацікавити:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Реклама:

Головне сьогодні