Хворіють лише чоловіки? Що варто знати про гемофілію

— 17 квітня 2019, 17:35

17 квітня – це Світовий день гемофілії. Чи правда, що на гемофілію хворіють лише чоловіки, а будь-яка подряпина може вбити людину?

Міністерство охорони здоров’я України разом з благодійним фондом Діти з гемофілією розповідають про цей медичний стан на офіційній сторінці МОЗ у Facebook.

Фото: jhandersen/Depositphotos

Що важливо знати

Препарати згортання крові. Життя та здоров’я пацієнтів з гемофілією залежить від препаратів згортання крові.

Пацієнти потребують постійного доступу до лікування, адже кровотеча може розпочатись у них у будь-який момент.

У деяких регіонах уже запровадили систему домашнього лікування: діти й дорослі отримують ліки заздалегідь у лікарні або їх передають сімейному лікарю пацієнта.

Лікарі-гематологи зауважують, що завдяки такій практиці вдалось мінімізувати кількість звернень пацієнтів в лікарню з важкими кровотечами.

При постійному (профілактичному) введенні препаратів згортання крові 2-3 рази на тиждень, люди можуть вести звичайний спосіб життя – ходити до дитячого садочка, в школу, здобувати вищу освіту, працювати, подорожувати, одружуватися і народжувати здорових дітей.

Типи гемофілії та споріднені захворювання. Існує три типи гемофілії: A, B та C.

  • Тип А зумовлений дефіцитом фактора зсідання крові VIII (класична гемофілія);
  • Тип B зумовлений дефіцитом фактора зсідання крові IX;
  • Гемофілія С зумовлена дефіцитом фактора зсідання крові

На класичну гемофілію типів А та В хворіють переважно чоловіки. Жінка є лише носієм мутованого гена. Якщо у жінки-носія знижений рівень VIII фактору, їй діагностують легкий ступінь гемофілії А.

Хвороба Віллебранда та дефіцити факторів згортання (наприклад, дефіцит VII фактору згортання) – споріднені хвороби, які мають такий саме перебіг, як і гемофілія. Ними хворіють чоловіки і жінки. Жінки переносять це захворювання важче.

Чим небезпечна ця хвороба

Найголовніша загроза – кровотечі.

Найбільш небезпечні: шлунково-кишкові, ниркові, забчеревні, носові або горлові кровотечі, а також крововилив у головний мозок.

Кровотечі можуть спричинити навіть незначні травми.

Крововиливи в суглоби не загрожують життю, але викликають сильний біль, руйнують суглоби й призводять до інвалідності.

Які симптоми мають насторожити батьків

Гемофілія є спадковим захворюванням, але в кожному третьому випадку гемофілію викликають спонтанні мутації й дитині вперше в родині діагностують гемофілію.

Якщо ви помітили, що у дитини кровоточать ясна при прорізуванні зубів, декілька годин не зупиняється кровотеча після аналізу крові, з`являються синці при відсутності травми або великі гематоми при незначній травмі – зверніться до гематолога.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні