Не "слабкі", бо вакциновані: що варто знати про вакцинацію дітей з хронічними захворюваннями

В Україні медвідвід від вакцинації можна отримати через будь-що: шмарклі, легкий розлад шлунку, прорізування зубів та навіть застуду тата.

А як же бути дітям, які живуть з важкими хронічними захворюваннями?

Їх не можна вакцинувати? Навпаки!

"Він слабенький"

Тимофій та Катерина Бадікови відвідували курси з підготовки до пологів, коли дізнались, що їх син має народитися з важкою вадою серця.

"Ми до останнього вірили, що це помилка, – розповідає Катерина. Але народжували з кардіобригадою.

На жаль, все підтвердилось і в перші 6 місяців після народження Микита переніс три операції.

Лікарі забороняли робити щеплення до першого року життя.

Казали, що він слабенький і в нього кволий імунітет".

Фото: AndreyBezuglov/Depositphotos

Потім батьки дізнались, що дитина мала високий ризик зараження гепатитом В: він переніс багато переливань крові. Але родину ніхто про це не попередив.

"Одного дня ми прийшли на плановий огляд до кардіолога, – додає тато дитини, Тимофій Бадіков, – і нас запитали, чи ми вакцинуємось.

Коли лікар почув, що ні, він мовив: "Ви що? Вам необхідно вакцинуватись усіма можливими вакцинами".

Родина почала копати тему глибше і зрозуміла, що діти з вадами серця вразливі до інфекцій і потребують щеплення.

"Перша реакція – відчуття провини. Чому ми не задумались про це раніше? Якщо в дитини без вади серця є шанс пережити коклюш, у дитини з вадою його немає", – каже Бадіков.

Тепер Микита вакцинований не лише плановими, але й додатковими вакцинами. За кордоном його вакцинували від менінгококової інфекції, вітряної віспи та щороку вся родина вакцинується від грипу.

Цей досвід надихнув родину на створення власної громадської організації "Батьки за вакцинацію".

Катерина Бадікова з сином. Фото з сімейного архіву

Кардіолог Ілона Бегларян пояснює, що деякі хвороби, які контролює вакцинація, можуть порушувати роботу серця, викликати запалення його шарів – перикардити, міокардити, ендокардити.

Це часто трапляється при вірусах грипу та пневмоніях.

Якщо людина вже має хвороби серця, то інфекція розповсюджується швидше, а ризик смерті – підвищується.

Саме тому додаткова вакцинація від грипу та пневмококової інфекції вкрай важлива для таких людей.

Американська асоціація серця стверджує, що діти, які мають вроджені вади серця, повинні отримати всі необхідні вакцини. Також рекомендовано щеплювати людей з вадами серця від грипу.

Але дитячий імунолог Федір Лапій розповідає, що діти з вадами серця в його практиці часто мають медвідвід від вакцинації.

"Важко пояснити, в чому причина таких побоювань, – каже лікар. – Це можна назвати хіба що національною медичною традицією, думкою, яка поширюється від професорів до студентів, проте немає нічого спільного зі світовими стандартами медицини".

"У неї немає імунітету: саме тому її варто вакцинувати"

"Дарина народилась з ВІЛ, – розповідає мама дівчинки, Олена Тоюнда.

До 18 місяців її звільнили від щеплення, діагноз уточнювали".

Додаткові аналізи показали, що у Дарини 4 стадія хвороби і її не можна щепити.

Дитина почала проходити антиретровірусну терапію.

"Це важке лікування. Ми сфокусувались на ньому та не думали про вакцинацію. Але донька захворіла на кір. Важко його переносила.

Через 10 днів схожі симптоми з’явились і в молодшого сина, хоча ми були на грудному вигодовуванні. Після цього я замислилась про щеплення.

У Дарини немає імунітету. Саме тому її варто вакцинувати", — пояснює мама.

Дитина продовжила лікування, обстежувалась і згодом їй дозволили щепитись.

Саме через свій діагноз Дарині важливо щепитись

Вирішили розпочали з КПК: жінка не хотіла, аби донька переносила ще й червоницю.

Вакцинували відразу трьох дітей. Жодних реакцій, хоча сини – алергіки.

Дарина часто хворіє, але сім’я знайшла сприятливий період і розпочала щеплення.

За даними Центру громадського здоров'я, людям з ВІЛ потрібно робити всі необхідні щеплення.

Імунізація ВІЛ-позитивних дещо відрізняється від людей, що не мають вірусу. Але не так кардинально, як може здаватися.

Щеплення живими вакцинами має певні особливості. Для цього людям з ВІЛ необхідно знати свій імунний статус (кількість імунних клітин у крові - CD4+ лімфоцитів).

Щеплення проти кору, вітрянки, краснухи та паротиту робляться виключно живим вакцинами, що містять живі ослаблені мікроорганізми. Тому ці вакцини вводяться лише при кількості клітин вище 200 клітин в мікролітрі (CD4+ >200 кл/мкл).

Якщо кількість клітин є нижчим за 200 клітин, лікар радитиме зачекати з вакцинацією.

"Я думала, що хворих дітей не вакцинують"

"Ще до народження доньки я знала, що вона не буде здоровою, тому питання щеплення не розглядала взагалі.

Я була впевнена, що таких дітей не вакцинують, – розповідає Ольга Новікова, мама семирічної Ніки. – Ми довго визначались с діагнозом.

Було зрозуміло лише одне: з дитиною не все гаразд. І лікарі навіть не підіймали питання щеплення.

Зараз у Ніки офіційно епілепсія, затримка розвитку, вади серця, мікроцефалія. І вона вакцинована".

Ольга Новікова з донькою Нікою. Фото з сімейного архіву

Перше щеплення Ніка отримала в 6 років. Ольга спілкується з батьками особливих дітей з усього світу. І якщо у нас 99,9 відсотка нещеплених, в США та Європі все з точністю навпаки.

"Коли я дізналась про це, була шокована. Почала читати, збирати інформацію, знайшла імунолога, якому змогла довіряти", – пояснює Новікова.

Вакцинація важлива для людей з системними захворюваннями, часто такі діти помирають не від своїх хвороб, а від ускладнень після грипу чи від пневмонії.

"Коли донька хворіла на ангіну, вона впадала в кому, а при останньому ГРВІ тиждень не приходила до тями. Я не хочу грати з життям єдиної дитини. Ніка чудово перенесла щеплення", – підсумовує мати.

Ольга каже, що мріє вакцинувати дитину додатковими вакцинами, але для цього треба заощадити гроші – реабілітація, лікування, це все дуже дорого, а вона поки не працює.

Історія Ніки досить типова для українських реалій: чи не найвищий відсоток хибних медвідводів припадає в Україні на неврологічні діагнози.

Невролог Ірина Гордієнко розповідає, що лише важкі, гострі стани типу злоякісної епілепсії є реальним медвідвовдом від щеплення.

"Чим вразливіші діти, тим важливіше їх захистити", – стверджує Гордієнко.

Діти, яких хочуть захистити, але захищають неправильно

Ще одна категорія дітей, яких часто не вакцинують – це передчаснонароджені діти.

Педіатр та неонатолог Лідія Бабич вважає, що головна причина цього – підвищена тривожність батьків.

"Перші місяці життя таких дітей стресові. Після реанімації та купи медичних маніпуляцій батьки хочуть захистити дитину. Але замість захисту від інфекцій обирають захист від вакцинації. Передчасно народжені діти часто перебувають на штучній вентиляції легень та мають бронхолегеневу дисплазію і тому дуже важко переносять грип, пневмонію та інші інфекції. А от для відповіді на вакцину їх імунітет цілком готовий", – пояснює педіатр.

Звичайно, є свої нюанси. Наприклад, Американська академія педіатрії стверджує, що передчасно народжена дитина, вага якої менше ніж 2 кілограми, має отримати свою першу вакцину від гепатиту В у віці одного місяця.

Але якщо вага дитини від 2 кілограмі та більше, а стан немовляти стабільний, її можна вакцинувати проти гепатиту у перші 24 години її життя.

Фото: anekoho/Depositphotos

"Міфів щодо щеплення багато, але найнебезпечніше, коли неправдиву інформацію розповсюджують лікарі, – каже Олексій Риков, педіатр, член Європейської академії педіатрії. – Люди вірять лікарям в тому, що стосується їх здоров'я. Запевнити потім батьків, яким дали хибний медвідвід, що їх дитину не просто можна, але потрібно щепити, дуже важко. Це і є найгірша антивакцинальна пропаганда", стверджує лікар.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні