Вчені наблизилась до розуміння природи аутизму. Можлива причина – в раціоні вагітної

— 25 червня 2019, 12:50

Зрозуміти, що саме викликає аутизм – один з найсерйозніших викликів для медицини сьогодення.

Його необхідно подолати через збільшення випадків розладів аутистичного спектра (РАС).

Дослідники з університету центральної Флориди наблизились до розуміння того, як оброблена їжа, яку споживає вагітна, може сприяти розвитку аутизму, пише Neuroscience News.

Фото: belchonok/Depositphotos

Оброблені продукти — це продукти, які пройшли крізь механічні або хімічні процеси обробки.

Зазвичай, це їжа у пакуванні, яка має більше ніж один інгредієнт у своєму складі. Це ковбаси, напівфабрикати та майже будь-яка їжа з крамниці.

Продукти, які містять пропіонову кислоту (PPA), можуть впливати на розвиток нейрональних стовбурових клітин ембріона.

PPA додають в продукти для того, щоб подовжити їхній термін зберігання. Також, цей інгредієнт запобігає утворенню плісняви.

Кислота може міститись у хлібі, сирах, соках та навіть сухофруктах.

Пропіонову кислоту додають у сири, хліб, соки та сухофрукти, щоб подовжити їхній термін споживання. Фото: NeuroscienceNews

Надлишок PPA зменшує кількість нейронів та збільшує кількість гліальних клітин, що в свою чергу призводить до запальних процесів.

Гліальні клітини захищають нейрони та допомагають їм розвиватись.

Але надлишок цих клітин пошкоджує зв'язки між нейронами.

Також PPA скорочує нейронні провідні шляхи.

Поєднання цих факторів – пошкодження провідних шляхів та зменшення кількості нейронів – може бути причиною проблем з комунікацією.

Це викликає поведінку, схожу на поведінку дітей з аутизмом: повторення рухів, неможливість комунікувати з іншими, моторні проблеми.

Науковці Сале Насер, Латіфа Абделлі та Асела Самсам виявили молекулярні зміни, які трапляються у нейрональних стовбурових клітинах під дією високих доз PPA.

Доктор Насер, який спеціалізується на дослідженнях у сфері гастроентерології, почав працювати над цим питанням після звітів, які показали, що діти з РАС часто мають проблеми з кишково-шлунковим трактом.

Наприклад, частою проблемою дітей з аутизмом є синдром подразненого кишківника.

"Аналізи виявили вищі рівні кислоти PPA у зразках фекалій дітей з аутизмом. Також, їхній мікробіом має свої відмінності. Я хотів зрозуміти, що є першопричиною", – каже Насер.

PPA може природним чином утворюватись у кишківнику матері та змінювати її склад мікробів.

Але науковці кажуть, що пакетована їжа в раціоні вагітної може підвищувати рівні кислоти, що й впливає на плід.

Звичайно, для остаточних висновків потрібно більше клінічних досліджень.

Як зазначають науковці, ця робота – лише перший крок до розуміння природи РАС.

Але вони впевнені, що на правильному шляху.

Вас також може зацікавити:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Реклама:

Головне сьогодні