Які ліки в лікарні видаватимуть безкоштовно. Пояснює МОЗ

— 25 липня 2019, 11:29

З 2020 року пацієнти не повинні будуть закуповувати ліки, необхідні для лікування за направленням, якшо вони входять до Нацпереліку лікарських препаратів.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк на прес-конференції 25 липня.

Пацієнти не повинні будуть закуповувати ліки. Фото Depositphotos

Він пояснив, що з 2020 року лікарні будуть надавати послуги за принципом "гроші ходять за пацієнтом".

"За один рік на первинній ланці (сімейні лікарі, педіатри, – УП) вдалося повністю перейти на цю модель", – нагадав Павло Ковтонюк.

Заступник міністра уточнив, що, за очікуваннями МОЗ, друга ланка (лікарні та профільні спеціалісти) медицини перейде на нову модель за два роки.

Павло Ковтонюк назвав декілька простих речей, які треба запам'ятати кожному пацієнту:

  1. Спеціалізовані послуги розділяються на дві частини: екстренна медицина та планове лікування
  2. Екстренна послуга входить в медичні гарантії і Національна служба здоров'я оплачує їх в повній мірі. Щоб отримати ці послуги потрібно викликати "швидку" при невідкладному стані.
  3. Планове лікування. Щоб воно було оплачено Національною службою здоров'я треба виконати кілька обов'язкових умов: отримати направлення від сімейного лікаря/педіатра/лікаря-спеціаліста; вибрати спеціаліста і лікарню, яка співпрацює з НСЗУ та має перелік захворювань, які покриваються службою (дані про це будуть на сайтах медзакладів, або за запитом безпосередньо в лікарні); записатися на прийом, прийти на нього і отримати послугу.

При цьому чиновник МОЗу зазначив, що у разі, якщо послуга надається неякісно, або фіксується відмова у наданні її безоплатно, то пацієнт зможе поскаржитись НСЗУ на гарячу лінію за номером 1677.

Окремо Павло Ковтонюк уточнив, що "всі ліки, які необхідні нам у лікарні, на ту послугу, яка оплачується Національною службою здоров'я, і які надаються згідно з Національним переліком лікарських засобів, входять в оплату послуги і обов'язково повинні бути надані".

НАЦПЕРЕЛІК ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ТУТ

"Ми не повинні бігати в аптеку і купувати й приносити в кульках, або посилати туди своїх родичів", – окреслив заступник міністра нинішні реалії.

Він також нагадав, що для дорогих ліків діють програми централізованих закупівель: "Зокрема, для онкології препарати централізовано закуповються через міжнародні організації і доставляються в лікарні, щоб бути частиною послуги, яка нам надається".

Ковтонюк також перерахував послуги, які не будуть оплачуватися НСЗУ:

  • Немедичні послуги (покращений сервіс, палата, харчування).
  • Послуги без направлення (коли пацієнт приходить сам, або за страховкою).
  • Стоматологія (без дитячої та екстренної).
  • Бальнеологія.
  • Щеплення поза національним календарем.
  • Медичні довідки (водійські права, віза, профогляди).
  • Оздоровчий масаж, гімнастика.

За ці послуги медичні заклади зможуть абсолютно легально брати оплату.

Детальніше про реформу медицини з 2020 року читайте в інтерв'ю Павла Ковтонюка "Українській правді. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні