10 продуктів, які сподобаються вашому мозку. Радить ЦГЗ

— 25 вересня 2019, 10:20

Досить думати про те, як харчуватись для красивої фігури.

Варто замислитись і над тим, чим годувати наш мозок.

Він багато працює і заслуговує на таку турботу.

Фахівці Центру громадського здоров’я України підготували інформацію про 10 продуктів для бездоганної розумової активності.

При регулярному вживанні волоських горіхів підвищується рівень серотоніну (гормону щастя), що допомагає протистояти депресії. Фото: AndriyLozovyi/Depositphotos

Отож розумакам варто поласувати:

Жирною морською рибою. Вона містить велику кількість поліненасичених жирних кислот омега-3. Саме з цих кислот в нашому організмі виробляється речовина мієлін, що є своєрідним ізоляційним матеріалом для нервових волокон. Крім того, мієлін необхідний для швидкої роботи мозку і передачі інформації від однієї клітини до іншої.

Волоськими горіхами. Це ще одне хороше джерело поліненасиченої жирної кислоти омега-3. При регулярному вживанні волоських горіхів підвищується рівень серотоніну (гормону щастя), що допомагає протистояти депресії і охоче братися за розумову роботу. 3-5 волоських горіхів у день буде цілком достатньо для здоров’я мозку.

Чорницею. Ця ягода – джерело антиоксидантів, які дуже потрібні для правильної роботи мозку. Антиоксиданти, що містяться в чорниці, дозволяють позбутися від шкідливих речовин, що ушкоджують клітини мозку. Регулярне вживання чорниці покращує пізнавальні функції і пам’ять.

Какао.

У какао бобах у великій кількості міститься потужний антиоксидант флаванол. Ця речовина покращує кровообіг мозку, а також захищає його від окислювальних процесів, що призводять до різних нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера). Крім того, шоколад підвищує рівень дофаміну в крові – гормону, що відповідає за наше гарний настрій.

Женьшенем.

Для активізації мозкової діяльності досить буде всього пари крапель настоянки женьшеню на склянку води. Це – рекомендація для дорослих, дітям краще уникати вживання спиртових настоянок, навіть, у концентрації декілька крапель на склянку води.

Яйцями.
Джерело якісного білка, жирів і вітамінів. Це справжній подарунок для нашого мозку. Крім того, в яйцях міститься багато холіну – речовини, яка допомагає нам зосередитися і поліпшити працездатність нервових клітин. Регулярне вживання яєць дозволить вам тримати мозок у тонусі.

Броколі – це одне з головних джерел вітаміну К, який підтримує нормальну діяльність мозку. Крім того, в броколі міститься бор, дефіцит якого призводить до зниження мозкової активності.
В цілому, крім броколі, для нормальної мозкової діяльності корисні будуть всі види капусти: брюссельська, цвітна, білокачанна, пекінська або савойська.

Яблуками – містять практично всі мінеральні речовини й вітаміни. Регулярне їх вживання оздоровлює судини мозку, перешкоджаючи їх закупорці. Таким чином, мозок завжди буде працювати бездоганно, а також знизиться небезпека крововиливів.

Сочевицею. Вона джерело заліза й амінокислот, необхідних для швидкого перебігу біохімічних процесів в мозкових клітинах. Так забезпечується ясність розуму і підвищується швидкість мислення.

Хлібом з борошна грубого помолу.
Замініть білий хліб на хліб з борошна грубого помолу, і ви швидко відчуєте різницю в бік поліпшення. Якщо ми їмо білий хліб або вироби з борошна вищого гатунку та здоби, то в такому випадку в кров викидається багато інсуліну, після чого мозок починає "відключатися". Тому для мозкової активності найкраще вживати "повільні" вуглеводи, які містяться в цільнозернових продуктах і борошні грубого помелу. Так ви дозволите мозку зарядитися енергією на весь день.

Інфографіка ЦГЗ

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegramпро здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні