Молочниця: як виявити, лікувати та запобігти

Катерина Хорощак — 24 жовтня 2019, 11:06

В народі кажуть "молочниця", а медичною мовою це – вульво-вагінальний кандидоз, пише колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук.

Цей стан викликаний дріжджовими грибками роду Candida, у цьому випадку – Candida albicans.

Вагітним жінкам можна лікувати кандидоз лише локальними препаратами, а не пігулками. Фото: Barabasa/Depositphotos

Чому виникає молочниця

Кандиди є звичним компонентом вагінальної мікрофлори у 20% жінок, і в нормі грибки не спричиняють дискомфорту, "знають своє місце" та не розмножуються надміру.

Але інколи їх стає забагато, і жінка відчуває свербіж, печіння, почервоніння і тріщини вульви, біль при сечовипусканні чи сексі та нетипові вагінальні виділення, схожі на кисломолочний сир.

Розвиток молочниці зазвичай провокує:

  • зниження загального чи місцевого імунітету під час вагітності,
  • прийом гормональних контрацептивів,
  • діабет,
  • ВІЛ,
  • хіміотерапія,
  • терапії кортикостероїдами
  • чи тривале лікування антибіотиками (упродовж кількох тижнів).

Але досить часто буває достатньо і пережитого стресу.

Кортизол та адреналін, які виділяються через стрес, сприяють розвитку інфекцій сечостатевих шляхів.

Це пов’язано з тим, що в слизовому епітелії вагіни перестає накопичуватися потрібний глікоген, епітелій неправильно дозріває, що і порушує баланс.

Починають розвиватися кандиди, і це призводить до запалення.

У деяких жінок розвивається ще й алергічна реакція на кандид, і тому просто лікування протигрибковими препаратами неефективне.

Інколи причиною кандидозу стає підвищена вологість вульви через тісний щільний одяг, як-от джинси, легінси, чи синтетичну білизну, яка не відводить вологу.

Охочі заперечити люди зараз напишуть, що ходять в skinny джинсах все життя, і немає ніякої молочниці.

Проте інколи поєднання джинсів, стрінгів і важкого дня може закінчитися протигрибковими засобами.

Як лікувати молочницю

✅ Передусім звернутися до лікаря та лікувати хворобу лише за його/її рекомендаціями, а не користуватися альтернативними способами лікування, які ви знайшли в інтернеті.

✅ Якщо молочниця сталася вперше, і це точно молочниця, то можна лікуватися безрецептурними препаратами: клотримазолом чи міконазолом у вигляді свічок чи мазей внутрішньовагінального використання.

Така терапія ефективна у 80-90% випадків.

✅ До рецептурних препаратів відносяться креми чи супозиторії бутоконазолом, терконазолом. Варте уваги те, що в США чи Британії типові випадки кандидозу лікує сімейний лікар, а не гінеколог.

✅ Можна однократноприйняти 150 мг флуконазолу перорально або кілька прийомів в складніших випадках. Це – рецептурний препарат.

✅ Якщо наступний випадок кандидозу стався упродовж двох місяців після попереднього, то необхідно йти до гінеколога і зробити аналіз мазка.

Ймовірно, окрім Candida albicans є ще й інші види мікроорганізмів, які не піддаються лікуванню "азолами": клотримазолом чи міконазолом, і це не кандидоз, чи не лише він, а змішана інфекція.

✅ Якщо молочниця трапляється чотири чи більше рази на рік, то це може бути рецидивний (повторюваний) кандидоз.

Тут потрібна довша терапія (7-14 днів) одночасно з прийомом флуконазолу кожен день.

Можливий також тривалий прийом флуконазолу щотижня як супресивної терапії. Проте ВІЛ-позитивним пацієнткам таке не рекомендують.

✅ ВІЛ, імуносупресія, високий рівень естрогенів чи діабет є чинниками, які роблять кандидоз ускладненим і, зазвичай, повторюваним.

У цьому випадку варто одразу звернутися до лікаря та підібрати індивідуальну схему лікування.

✅ Вагітним жінкам можна лікувати кандидоз лише локальними препаратами, а не пігулками.

✅ Зауважте, що під час лікування супозиторіями чи мазями проникність латексу (тобто презервативу) зростає, і він перестає захищати.

Та, ймовірно, секс під час кандидозу буде болісним, і краще від нього утриматися.

✅ Чи варто лікуватися вагінальними пробіотиками, офіційні дані нічого не кажуть.

В базі Cochrane про ефективність лікування вульво-вагінального кандидозу пробіотиками пишуть, що дані дуже кволі, низької якості, користь від цього незначна та нетривала, хоча негативних побічних наслідків немає.

Як запобігти кандидозу

  • Носіть бавовняну білу білизну. Інші типи носити можна і подекуди навіть треба, але недовго.
  • Якщо ви помітили, що спортивний одяг чи джинси викликають дискомфорт чи збільшені виділення, то спробуйте їх певний час не носити.
  • Рекомендації із запобігання кандидозу також говорять про панчохи і гольфи замість колготок.
  • Дисбіоз вагінальної мікрофлори можуть викликати вагінальні дезодоранти, щоденні прокладки, які порушують відведення вологи, та мильні "бомбочки" для прийому ван.
  • Кунілінгус чи мастурбація зі слиною є факторами ризику повторюваних кандидозів, адже слина має лужне середовище (а слизова вагіни та вульви – кисле), а також містить лізоцим, фермент із бактерицидними властивостями.
  • Якщо ви помітили, що після кунілінгусу стає гірше, то приймайте одразу після нього душ. Або користуйтеся бар’єром – стоматологічними серветками.
  • Намагайтеся управляти стресом. Варто змінити ставлення до речей, що з вами відбуваються. Можливо, не всі вони варті переживань, виділення кортизолу, адреналіну, зниженню вродженого імунітету, набору ваги, і кандидозу.
  • Не лікуйтеся антибіотиками без призначення, а якщо вам їх призначили, допийте курс повністю, а не покиньте прийом, щойно стало краще.
  • Наразі немає підтверджень міфу, що кандидоз викликають солодощі чи дріжджі в хлібі або пиві.

Вас також може зацікавити:

23 факти про вагіну, які ви захочете розповісти друзям

Чи існує норма жіночих статевих губ? Експерт визначив 8 основних типів

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні