Що пити дитині, щоб бути здоровою? Пояснюють експерти

— 6 жовтня 2019, 10:30

Що має пити дитина?

Здавалося б, таке просте питання, але воно викликає багато суперечок.

Чи варто дитині на грудному вигодовуванні пити воду? Чи корисне дитині коров’яче молоко?

І чи такий вже корисний сік?

Кампанія Академії харчування та дієтології, Американської академії дитячої стоматології, Американської академії педіатрії та Американської асоціації серця "Здорові напої – здорові діти" наголошує на правильному виборі напоїв для дитини віком до 5 років, пише Medscape.

Нова кампанія "Здорові напої – здорові діти" наголошує на правильному виборі напоїв для дитини віком до 5 років. Фото: oksun70/Depositphotos

Експерти стверджують, що найкраще для дитини пити воду та молоко, обмежити споживання фруктових соків та уникати рослинного молока.

"Ці рекомендації розроблені для тих, хто не впевнений, що краще пити дітям і в якому віці. Майже половина дітей віком 2-5 років споживають солодкі напої щодня", – стверджує президент Американської академії дитячої стоматології Кевін Донлі.

Як стверджує педіатр Наталія Мут, у виробників напоїв єдина мета – продати свій продукт.

"Вони знають, що діти люблять солодке, а батьки хочуть, щоб діти були здоровими. Тому вони додають у свої напої цукор, а рекламують товар як корисний продукт", – каже вона.

Особливості віку

Рекомендації, які враховують вік дитини, наступні:

🥛 Діти віком до 6 місяців мають пити лише грудне молоко або суміш.

🥛 Діти віком 6-12 місяців можуть пити трохи води, якщо їм вже почали вводити тверду їжу. Але варто уникати фруктового соку.

🥛 Діти віком від 12-24 місяців можуть пити воду та цільне молоко. Трохи натурального фруктового соку – також дозволяється.

🥛Діти віком від 2 до 5 років мають споживати переважно воду та молоко. Молоко має бути не жирним. Невелика кількість 100% соку – дозволяється.

Експерти наголошують, що дітям варто уникати рослинних молочних продуктів, тому що там часто містяться кофеїн, цукрозамінники та додані цукри.

А якщо непереносимість лактози?

Гіполактазія – захворювання, при якому людина не переносить лактозу, тобто, основу всіх молочних продуктів.

Діти з таким діагнозом зазвичай страждають на діарею, здуття живота, порушення роботи шлунку у випадку, якщо все ж таки з’їли щось молочне.

Тоді дітям потрібні напої, що замінюють молоко, на основі рису, сої, вівса, кукурудзи, гречки або мигдалю.

Експерти наголошують, що дітям варто уникати рослинних молочних продуктів, тому що там часто міститься кофеїн, цукрозамінники та додані цукри.
Фото: Mariamarmar/Depositphotos

Проте важливо перевіряти склад та стежити, щоб у цих напоях не було кофеїну та/або доданих цукрів.

Також Американська академія педіатрії радить обирати безлактозні молочні продукти.

Для того, щоб обрати дитині альтернативу молочним продуктам, варто проконсультуватись з лікарем, щоб уникнути дефіциту важливих речовин.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні