Глютен не шкідливий людям, які до нього не чутливі – дослідження

— 9 жовтня 2019, 15:30

Безглютенові продукти – це модно та... дорого.

Але чи потрібно?

Багато людей стверджують, що почувається не добре саме через продукти з вмістом глютену.

Але як показало клінічне дослідження, опубліковане в журналі Gastroenterology, якщо у вас немає непереносимості глютену, то їжа з цим білком не викликатиме у вас неприємних гастроентерологічних симптомів, пише Medscape.

Фото: grafvision/Depositphotos

"Це було перше подвійне засліплене, рандомізоване та плацебо контрольоване дослідження, яке показало, що здоровим волонтерам глютен не завдає неприємних симптомів", – стверджує доктор та дослідник Лаєн Девід Кроал.

Також науковці додають, що результати дослідження підтримують думку щодо того, що люди, які можуть засвоювати глютен, а це більшість популяції, не відчувають проблем зі здоров'я після його споживання.

Бенжамін Лебвол, директор центру вивчення целіакії (порушення травлення, викликане непереносимістю глютена) Колумбійського університету, підтверджує, що це якісне дослідження, яке зачіпає розповсюджену думку, що продукти з глютеном – це не здорова їжа, навіть для тих, хто не має целіакії або іншого виду чутливості до глютену.

У досліджені брали участь 28 здорових волонтерів, які пройшли освітній курс щодо того, що таке безглютенова дієта.

Потім, випадковим чином, науковці визначили, хто з учасників буде додавати до свого раціону трохи борошна з глютеном.

Ті, хто опинився в "глютеновій групі" споживали 14 грамів глютену щодня, але при цьому всі волонтери продовжували свою безглютенову дієту.

І на початку, і наприкінці дослідження, учасники оцінили свої гастроентерологічні симптоми за шкалою GSRS.

Наприкінці дослідження, неприємні гастроентерологічні симптоми зменшились у "глютеновій групі".

Загалом, різниці між групами не було.

Лише один учасник дослідження звітував про погіршення своїх симптомів.

Також лікарі пояснили, чому деякі люди без діагнозу "целіакія" все ж доповідають про неприємні відчуття після споживання глютеновмісних продуктів.

"Деякі люди мають синдром подразненого кишківника, симптоми якого зменшуються, якщо обмежити у раціоні глютен. У когось – це лише випадковість, яка не має довготривалого ефекту".

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні