Як вибрати безпечну іграшку для дитини: поради

Катерина Хорощак — 16 грудня 2019, 17:26

Обираєте дитині подарунок на свято?

Щороку більше 45 000 дітей і підлітків зазнають отруєнь токсичними речовинами через неякісні іграшки.

Центр громадського здоров’я розповідає, як вибрати безпечні іграшки для дітей.

Яскраві, фарбовані, гумові чи пластикові іграшки можуть бути небезпечними для здоров’я дитини, бо містять свинець або інші шкідливі речовини. Фото: FamVeldman/Depositphotos

Що треба знати батькам

Яскраві, фарбовані, гумові чи пластикові іграшки можуть бути небезпечними для здоров’я дитини, бо містять свинець або інші шкідливі речовини.

Наприклад, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), нонiлфенол, формальдегід, нікель та оловоорганічні сполуки можуть спровокувати отруєння, хронічні алергії, опіки та навіть онкологічні захворювання і затримку розвитку дитини.

Коли якість продукції підтверджена відповідними документами, ризик придбати небезпечну для здоров’я дитини іграшку значно зменшується.

Про якість виробу має свідчити принаймні знак відповідності технічним регламентам. За його відсутності не варто піддавати свою дитину можливій небезпеці.

Краще не купувати прикраси на стихійних ринках — дешева продукція невідомих виробників не найкращий подарунок: окрім видимих небезпек (неякісно оброблені, гострі деталі), ви ризикуєте придбати і приховані (токсичні речовини у складі виробу).

Особливої уваги потребують малюки. Немовлята дуже допитливі, все тягнуть до рота, не усвідомлюють своїх дій — і це головна причина отруєнь дітей віком до 1 року.

Відповідальність, обізнаність щодо можливих ризиків допоможе зберегти здоров’я і навіть життя найдорожчим для вас людям.

Як уберегти дітей від неякісних іграшок

✅не обирайте іграшки, що дуже яскраво пофарбовані, лаковані, адже фарба може бути токсичною і небезпечною для здоров’я;

✅не варто купувати для дітей молодшого віку іграшки з дрібних деталей, які дитина може відламати і проковтнути;

✅не обирайте іграшки, що мають відчутний запах;

✅коли обираєте іграшки, перевірте наявність знака відповідності технічним регламентам і переконайтеся в якості продукції.

Поради з побутової безпеки

✅аптечка з ліками має бути в недоступному для дітей місці;

✅зберігайте ліки окремо від харчових продуктів;

✅не використовуйте ліки, термін придатності яких закінчився;

✅не приймайте ліки на очах у маленьких дітей — пам’ятайте, що діти можуть повторювати за дорослими;

✅ розповідайте дітям про те, що використовувати ліки, засоби побутової хімії, косметику можна лише за прямим призначенням і під наглядом дорослого;

✅розповідайте дітям про небезпечні наслідки прийому (навіть разового) хімічних, наркотичних речовин та алкоголю для дитячого організму.

Купуйте іграшки в перевірених спеціалізованих місцях продажу, де товари мають необхідне маркування, а продавець надасть всю необхідну документацію, що підтверджує безпеку та якість.

Якщо дитина отруїлася, негайно викликайте швидку допомогу та зверніться по фахову допомогу. У жодному разі не лікуйте отруєння самотужки!

Вас також може зацікавити:

Як вплине на розвиток вашої дитини менша кількість іграшок? Пояснюють вчені

Безпека дитини, коли вона не з вами: ігри, тренінги, додатки

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні