Науковці припускають, що канцерогенність м'яса залежить від вмісту нітриту – Дослідження

Наталiя Бушковська — 26 грудня 2019, 12:28

У 2015 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) класифікувала перероблене м'ясо як канцероген групи 1, і навела змістовні докази того, що таке м'ясо може викликати рак у людини.

Проте науковці припускають, що рівень доказів може залежати від того, чи містить м'ясо нітрити, пише Medicanews today.

Деякі виробники м'ясної продукції, використовують нітрит натрію, для того щоб надати виробам апетитного рожевого кольору, або щоб подовжити термін зберігання продукту.

У 2015 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) класифікувала перероблене м'ясо як канцероген групи 1, і навела змістовні докази того, що таке м'ясо може викликати рак у людини. Фото: Igordutina/Depositphotos

Дослідники з Інституту продовольчої безпеки провели аналіз досліджень, які мали встановити зв'язок між споживанням м'яса та захворюваністю на рак кишківника.

Вони з'ясували, що лише половина досліджень знайшла цей зв'язок.

Проте, коли вони зосередились на роботах, які вивчали ефект нітриту на організм людини, то вже 65% досліджень підтвердили зв'язок між виникненням раку та споживанням обробленого м'яса.

Команда науковців припускає, що це може пояснити, чому з'являлись такі суперечливі данні щодо канцерогенності м'яса в медіа.

"Наша робота перша, яка сконцентрувалась саме на продуктах, які містяться нітрит натрію. Вона багато що пояснює", каже головний автор дослідження Вільям Крове.

Звичайно, для чіткіших висновків потрібні подальші дослідження.

Як стверджує лікар та медичний блогер Андрій Медгоблін, канцерогенність м'яса залежить в тому числі, від типу приготування.

"Наприклад, у хамоні немає нітритів, але під час в'ялення м'яса виділяються інші канцерогени. Те саме з копченням та смаженням", - стверджує лікар.

Дотримуйтесь сучасних рекомендацій споживання м'яса, щоб знизити ризик раку.

Наразі рекомендації для споживання м'яса є такими: обмежитись 70 грамами обробленого м'яса на день.

Вас також може зацікавити

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.










Реклама:

Головне сьогодні