Вчені виявили зв’язок між курінням марихуани та одним із видів раку

Катерина Хорощак — 4 грудня 2019, 17:40

У статті, опублікованій в JAMA Network Open, вчені зіставили дані 25 досліджень, проведених в період з 1973 по 2018 рік, та виявили зв'язок між курінням марихуани і раком.

У дослідженнях, які вивчали автори статті, розглядалися можливі зв'язки куріння канабісу з декількома видами раку – яєчок, легень, порожнини рота, а також голови і шиї.

Вони виявили значний зв'язок саме з раком яєчок.

В учасників досліджень, які вживали канабіс щодня протягом 10 років, ризик цього онкологічного захворювання зростав на 36%.

Вчені зазначають, що цю проблему потрібно досліджувати далі, оскільки їхня робота має оглядовий характер і лише виявляє певний зв’язок. Фото: Syda_Productions/Depositphotos

Рак яєчок – доволі рідкісне захворювання.

Він найбільш поширений серед молодих чоловіків у віці від 15 до 35 років.

Незважаючи на те, що при своєчасній діагностиці рак яєчок добре піддається лікуванню, існує ризик летального результату.

Вчені зазначають, що цю проблему потрібно досліджувати далі, оскільки їхня робота має оглядовий характер і лише виявляє певний зв’язок.

Дослідники також не знають, чому вони не знайшли зв’язку між курінням марихуани та іншими трьома видами раку.

На результати, зокрема, може впливати етнічний склад учасників, а також регіон проживання, оскільки автори працювали тільки з англомовними дослідженнями.

Також, за їхніми словами, звички і самі речовини, які вживали учасники за 50 років, можуть сильно відрізнятися від сучасних.

Але ця робота показує, що куріння марихуани упродовж тривалого часу може вплинути на здоров’я чоловіків.

Вас також може зацікавити:

Табуйовані коноплі. Як підживлюються міфи про канабіс в Україні

Ефективність медичного канабісу у лікуванні ментальних хвороб не доведена – дослідження

Кому потрібен медичний канабіс в Україні. Пояснює Супрун

Як впливає марихуана, чи викликає трава залежність та чому канабіс варто легалізувати в Україні

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні