Коли займатись спортом, якщо постійно зайнятий

Смішні картинки про людей з ожирінням у скривлених позах перед екраном ноутбука давно перестали бути смішними.

"Офісний" стиль життя відбирає у нас прогулянки на свіжому повітрі, ранкові зарядки, а натомість непогано так обдаровує болями у шиї і спині, безсонням та навіть апатією.

Більш того, малорухливий спосіб життя є причиною передчасної смертності серед всього населення світу.

За даними досліджень, в середньому офісний працівник проводить 7-9 годин у положенні сидячи.

Після такого робочого дня хочеться просто лягти й лежати пластом, а ще ж немитий посуд, діти/стосунки… Надлишок кортизолу викликає постійні стреси, а про фітнес думати взагалі не хочеться.

Проте саме він – найкращий порятунок від усіх жахів описаних вище. Саме фізичні навантаження допомагають збалансувати гормони, підвищити ефективність, підняти настрій, покращити здоров’я і зовнішній вигляд.

То як же бути тим, кому не вистачає 24 годин у добі, а ходити з пивним животиком і болем у спині не хочеться?

У цьому питанні нам допомогли розібратися hiitworks. Це мережа фітнес-студій, яка позиціонує себе як фітнес для зайнятих. Радять насамперед навчитися не забивати на себе, не панікувати і підходити до питання комплексно. Яким чином?

Його Величність Фітнес

Перше, що треба зробити, – наважитись почати. Далі – протриматись 21 день, адже за цей термін виробляється звичка. Потім буде легше.

hiitworks розказали про свою систему тренувань, яка підходить сучасним зайнятим людям, які живуть у мегаполісах.

Основа цієї системи – короткі 45-хвилинні тренування. Обов’язково з прицілом на результат: щоб схуднути, привести себе у форму, набратися енергії та відновитися. Додайте ще 15 хвилин на те, щоб вдягнути красиву тренувальну форму і прийняти душ і виходить лише година на добу для себе.

Засновники студії запевняють, що цього абсолютно вистачить для того, щоб тримати себе у формі і ставати кращим. Годину не складно вписати в робочий графік, а продумане до секунди тренування не дає шансу відволікатися.

У чому переваги коротких тренувань? Передусім, тут не спрацює відмазка "нема часу" – за серфінгом в телефоні ви точно витрачаєте більше.

Тренування проводяться у маленьких групах до 12 осіб під керівництвом тренера. А отже не потрібно безцільно тягати залізо абощо, тут ви все робитимете правильно під пильним наглядом. Крім того, не вдасться себе пожаліти. На це просто не вистачить часу.

В першу чергу тренування впливають на ендокринну систему – покращується вуглеводний обмін і знижується втомлюваність. Для жителів міста, яких постійно "нагрібає", це ще й чудова мотивація і "чарівний пендель" для звершень і на роботі, і в особистому житті.

А якщо відвідувати тренування 4-5 разів на тиждень – бажаний результат гарантований, разом із приливом енергії.

Короткі тренування: як це працює?

Навіть людям із категорії "лінивців" не вдасться відмазатися через те, що вони ніколи не займалися фітнесом/це може нашкодити/не ясно, як правильно…

У студіях є спеціальна програма для новачків "Правильний старт", яка передбачає персонального тренера, фітнес-тестування, план тренувань і допомогу у тому, щоб знайти місце для фітнесу в і без того щільному графіку.

На вас чекають персональні та групові тренування, а також контроль і рекомендації – зайвих питань не виникатиме. А далі вже можна удосконалюватися і переходити на нові рівні – у hiitworks є різні програми для схуднення та набору м’язової маси.

Звісно, більшість запитів пов’язана із тим, щоб скинути зайву вагу, прибрати кілька сантиметрів з талії та стегон і домовитися з вагами про такий бажаний "мінус".

Харчування і вітаміни

Проте треба пам’ятати, що без харчування діла не буде. Не потрібно відразу кидатися у світ правильного харчування і здорового способу життя, обмежуючи себе в усьому.

Але переглянути раціон варто, особливо, якщо ви працюєте в офісі та любите робити перекуси, які можуть негативно впливати і на вагу, і на метаболізм.

Адже зазвичай перекуси робляться для того, щоб щось "жувати", а не від відчуття голоду. Найкращий рецепт – продумувати раціон на день заздалегідь, мінімізувати перекуси і пити більше води.

Далі поступово привчати себе до корисної їжі – замість батончиків вживати природні солодощі, у першій половині дня їсти менше швидких вуглеводів, і, навпаки, вживати більше овочів і складних вуглеводів.

Корисні звички

Першою корисною звичкою, звичайно, є пити воду. Проте є й інші, не менш важливі. Наприклад, раніше лягати спати і раніше прокидатись.

Нічний сон – надважлива річ, яка впливає і на самопочуття, і на продуктивність. Під час сну у нашому організмі відбуваються складні процеси, наприклад, відновлення м’язів, закріплення пам’яті та вивільнення гормонів, що регулюють апетит.

На противагу цьому, брак сну може викликати депресію, ожиріння, запальні процеси в організмі.

Тому лягаючи раніше і добираючи свою норму сну – у дорослих це 7-8 годин – ви допомагаєте організму відновлюватися, мозку – бути продуктивнішим, знижуєте апетит і покращуєте настрій. А більш ранній підйом допомагає встигати значно більше.

Також важливо гуляти перед сном на свіжому повітрі хоча б пів години, щоб розслабитися, налаштуватися на відпочинок. Для цього ж можна привчити себе не користуватися телефоном за 20-40 хв до сну, щоб не напружувати очі та мозок.

Окрім цього, МОЗ України радить змінювати звичний маршрут на роботу, щоб частину шляху долати пішки, робити міні-зарядку на роботі, стежити за позою, в якій сидите, використовувати будь-яку можливість для додаткової активності. І тоді вже з легкого старту почати займатись спортом.

Розглядайте фітнес не як ворога, який забирає залишки вільного часу, а як можливість виплеснути негатив і залишатися здоровою, спортивною та енергійною людиною.

Головне сьогодні