Чому червоні фрукти та овочі насправді не є сильними алергенами? Пояснює алерголог

Наталiя Бушковська — 29 червня 2020, 10:00

Ну хто не казав про "страшну алергенність" полуниці, апельсинів, червоних яблук тощо.

Але насправді ці продукти не так часто викликають алергію, розповідає "Українській правді. Життя" алерголог Катерина Хайдакіна.

"Дуже важливо розрізняти алергію на продукт та псевдоалергію.

Псевдоалергія патологічна реакція організму на певний продукт, але без залучення імунної системи", – каже алерголог.

Такі продукти часто спричинюють почервоніння шкіри, невеликий висип біля рота тощо.

РЕКЛАМА:

Зазвичай це швидко минає після прийому антигістамінних препаратів.

Полуниця не такий вже сильний алерген як прийнято вважати. Фото: Valentyn_Volkov/Depositphotos

"А ще псевдоалергени, як і у випадку з непереносністю продукту дозозалежні.

Тобто від однієї мандаринки дитину не сипе, а від трьох вже так.

А комусь треба для цього з'їсти кілограм.

Під час справжньої алергії продукт взагалі варто виключати з раціону.

Псевдоалергенами можуть бути також і фарбники, консерванти та інші домішки в харчових продуктах", – пояснює лікарка.

Катерина Хайдакіна дає таку пораду:

"Не всі висипання є алергією.

Якщо ви чи ваша дитина з'їли якийсь фрукт і помітили висип, то згадайте, яку кількість продукту ви з'їли?

Приберіть тимчасово цей продукт з раціону, а потім спробуйте меншу кількість.

Зазвичай, жодних проблем і не виникне", – каже вона.

Які ж продукти частіше викликають справжню алергію?

Найчастіше це:

  • яйця;
  • коров'яче молоко;
  • риба;
  • арахіс;
  • соя;
  • морепродукти;
  • пшениця.

Алерголог додає, що сильних алергенів тепер також відносять гірчицю, молюсків, сульфіти, селеру та ракоподібних.

Детальніше про алергію читайте у нашому тексті:

Реклама:

Головне сьогодні