Фрукти та овочі потрапляють у тарілку, втративши 50-90% вітамінів. Як зберегти їхню корисність?

Фрукти та овочі потрапляють у тарілку, втративши 50-90% вітамінів. Як зберегти їхню корисність?

Через неправильне зберігання та приготування фрукти та овочі втрачають більшу частину своїх поживних речовин.

Наприклад, листові овочі на кшталт броколі, капусти та руколи без холодильника втрачають майже 100% вітаміну С, який у них міститься.

А якщо неправильно зберігати моркву, вона стане м’якою та втратить весь свій смак.

Фрукти та овочі, які ви не встигли з’їсти протягом кількох днів після покупки, часто доводиться викидати. Адже вони стають зів’ялими, несмачними, підгнивають та втрачають вітаміни.

Разом з beko розбираємося, як варто зберігати овочі, щоб вони лишалися корисними та свіжими, ніби щойно з магазина
або з городу.

Варіант ретро. У погребі

Броколі — овоч, через який люблять посміюватись над вегетаріанцями. А дарма, він містить величезну кількість поживних речовин — вітаміни В1, В2, С, РР, В6 та Е, а також фосфор, кальцій та магній.

Проте якщо його зберігати на столі без холодильника, під променями сонячного світла та в металевій тарілці, від цієї користі майже нічого не залишиться.

Зберігання овочів такими, щоб вони лишалися корисними та їстівними, було справжнім квестом в усі часи. Наші бабусі зберігали овочі в погребі. Проте легким цей спосіб ніяк не назвеш.

Наприклад, щоб морква лишилася їстівною, її треба покласти в ящики з шаром річкового піску або листям горобини. Температура має бути не більше 4 градусів, інакше морква проросте.

Щоб зберегти у погребі капусту, треба загорнути кожну голівку в папір та періодично прибирати верхнє листя, якщо воно почало псуватись.

Цибулю викладають виключно в один шар, або підвішують у старих панчохах.

Це виглядає кумедно, натомість забезпечує необхідний доступ повітря. А щоб у погребі не зіпсувались кабачки, вони мають лежати поодинці та не торкатися одне одного.

Словом, цей спосіб зберігання продуктів для тих, у кого є дуже багато терпіння, винахідливості та місця в підвалі.

Варіант стандартний. Вдома

Якщо ви живете у квартирі, варіант з погребом точно не підійде. В такому випадку овочі можна зберігати на балконі, у шафі, чи у звичайному холодильнику.

При цьому овочі треба зберігати окремо від фруктів. Адже яблука, груші, абрикоси та банани виділяють етилен. Це газ, який сприяє їхньому дозріванню, але може нашкодити овочам, якщо вони знаходяться поруч.

Також не зберігайте моркву та буряк разом з помідором, бо вони стануть гіркими. Картопля поруч з перцем швидко проросте і стане шкідливою.

Огірки варто зберігати у звичайному холодильнику максимум 5 днів. Помідори при неправильній температурі можуть втратити смак, тому краще їх тримати у шафі, а не на холоді.

Перець краще не зберігати в поліетиленовому пакеті, а покласти у відділення для овочів. А стебло спаржі радять обгорнути вологою серветкою та покласти в холодильник.

Втім, навіть при правильному зберіганні у звичайному холодильнику овочі та фрукти дуже швидко псуються та втрачають свої поживні властивості.

У 2007 році дослідниця з Каліфорнійського університету Діана Барретт довела, що у холодильниках тодішнього покоління шпинат протягом тижня втрачав 75% вітаміну С. Так само дуже чутливі до умов зберігання вітаміни А, В та Е.

Щоб вони не зникали з продуктів, потрібне спеціальне світло та температура.

Якщо ж зберігати продукти поза холодильником, багато з них в першу ж добу починають псуватись.

Наприклад, зелені овочі та більша частина фруктів без холодильника втрачають 15% вітаміну С протягом першої доби.

Тож зберігаючи овочі та фрукти у звичайному холодильнику або просто у шафі, будьте готові, що до тарілки вони дійдуть зовсім не в тому стані, в якому були на прилавку магазина чи на ринку.

Можна ще з’їдати усі овочі та фрукти відразу після покупки, але цей варіант для тих, у кого вдосталь часу, щоб щодня ходити до магазину.

Варіант сучасний. У холодильнику нового покоління

На щастя, прогрес не стоїть на місці.

У 2020 році найкращий спосіб зберігати овочі такими, щоб вони лишалися здоровими — тримати їх в холодильнику, розробленому за найсучаснішими технологіями.

Приміром, у холодильниках з технологією HARVESTfresh, що розроблені beko, використовують освітлення, яке імітує сонячні цикли.

Це допомагає зберегти овочі та фрукти такими ж корисними, як під час купівлі.

HARVESTfresh — це інноваційна технологія, що використовує різні комбінації трьох кольорів освітлення: червоне, зелене, синє.

Завдяки відтворенню природного денного циклу (включно з темною частиною доби) у холодильнику відтворюється сприятливе світлове середовище.

Це дозволяє зберігати овочі та фрукти протягом тривалого часу після того, як вони були зібрані.

Значно довше, ніж у звичайних холодильниках, а тим більше — без них.

Таким чином використання холодильника з технологією HARVESTfresh допоможе мінімізувати ситуації, коли фрукти та овочі викидають або не з’їдають через втрату поживності, смаку та користі.

Принесені з магазина фрукти та овочі будуть довго зберігатись в тому стані, в якому їх купили.

Ефективність цієї інноваційної технології підтвердили і дослідження, проведені Intertek.

Вони показали, що помідори, морква, зелений перець, шпинат та низка інших овочів зберігали вітамін A та C у холодильнику з технологією HARVESTfresh™ значно довше, ніж за звичайних умов.

Докладніше про холодильники з технологією HARVESTfresh™ читайте за посиланням.

Головне сьогодні