Імунні клітини мають запам'ятовувати COVID-19, і це може бути важливіше за наявність антитіл. Дослідження

Наталiя Бушковська — 20 липня 2020, 10:53

Дослідники з Сінгапуру вважають, що клітинний імунітет до COVID-19 може бути набагато важливішим, ніж наявність антитіл.

Ще 21 червня Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що всього лише 2% або 3% світового населення мають антитіла в крові, які показують, що вони були інфіковані COVID-19, але це не означає, що у цих людей є імунітет.

"Ослаблення обмежень не є закінченням епідемії в жодній країні. Згідно з проведеними дослідженнями, на сьогодні у світі (і в кожній країні) коронавірусом перехворіли приблизно 3% населення.

Але навіть у них за наявності антитіл до COVID-19 немає до нього імунітету", – сказав тоді глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.

Проте, як стверджують сінгапурські дослідники у дослідженні опублікованому в Nature, набагато важливіше, що імунні клітини Т-лімфоцити та B-лімфоцити "запам'ятовують" вірус, пише Reuters.

Дослідники з Сінгапуру вважають, що клітинний імунітет до COVID-19 може бути набагато важливішим, ніж наявність антитіл.
Фото: Національна академія наук України

Науковці проаналізували 36 пацієнтів, які пережили COVID-19, 23 пацієнти, які вижили після атипової пневмонії 2003 року (це захворювання також було спричинено штамом коронавірусу), а також 37 пацієнтів, які не мали жодного з цих захворювань.

Виявилось, що всі пацієнти, які пережили COVID-19, мали імунні клітини, які розпізнавали вірус.

Ті, хто пережили атипову пневмонію, також мали імунітет до цього захворювання. Ба більше! Їхні Т-лімфоцити розпізнавали й новий коронавірус (SARS-Cov-2).

При цьому половина пацієнтів, які ніколи не хворіли, ні на COVID-19, ні на атипову пневмонію 2003 року, мали захисні Т-лімфоцити від захворювань.

Науковці припускають, що, можливо, вони колись зустрічались з іншими коронавірусами.

"Наразі ми вважаємо дискусію щодо "антитіл, які швидко зникають" беззмістовною.

Важливішою є наявність Т-клітин та В-клітин, які забезпечують швидку імунну відповідь, достатньо ефективну, аби зупинити розповсюдження вірусу", прокоментували результати дослідження автори наукової роботи Ентоні Таното Тан, Ніні Ле Берт та Антоніо Бертолетті.

Проте варто зауважити, що вибірка дослідження не є великою, і питання імунітету до COVID-19 ще не достатньо вивчене та потребує подальших досліджень.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні