МОЗ звинувачує Нацслужбу здоров'я у зриві виплат медикам "швидкої". НСЗУ це заперечує

Катерина Хорощак — 28 липня 2020, 16:00

Кабмін збільшив фінансування екстреної медичної допомоги на 40% до кінця 2020 року.

Проте медики досі не отримали цих грошей. Міністерство охорони здоров'я звинувачує у цьому Національну службу здоров'я.

Мовляв, ті не уклали жодного договору із медичними закладами про підвищені тарифи на екстрену медичну допомогу, стверджує очільник МОЗ максим Степанов під час брифінгу 28 липня.

"Виникли певні пробелми як завжди з нашою Національною службою здоров’я, яка на сьогодні ще не уклала жодного договору. Як ви знаєте, система охорони здоров’я фінансується саме через НСЗУ.

Знаєте, у всіх проблеми, а в одних НСЗУ все гаразд. Вони повільно рухаються, вони вважають, що допустимо придумувати будь-які відговорки і не укладати договори, і, як то кажуть, кормити завтраками.

Я думаю, що в найближчий тиждень ми все-таки змусимо поукладати їх ці договори і перерахувати цей підвищений тариф нашій екстреній медичній допомозі", - сказав Степанов.

В коментарі "Українській правді. Життя" пресслужба НСЗУ підтвердила, що договори поки не укладені, але це - вина МОЗу.

"Напрямки, за якими НСЗУ перераховує кошти, а також обсяг коштів за кожним напрямком фіксується у паспорті відповідної бюджетної програми.

Для того, щоб НСЗУ могла переукласти договори з закладами за підвищеними тарифами на екстрену медичну допомогу, потрібно внести зміни до паспорту бюджетної програми.

Зміни має затвердити Міністерство охорони здоров’я України та погодоти їх з Міністерством фінансів України.

Без внесення цих змін НСЗУ не може збільшити обсяг коштів і починати укладення договорів", - пояснюють в НСЗУ.

В НСЗУ стверджують , що надали свої розрахунки і пропозиції стосовно потрібних змін до паспорту бюджетної програми до МОЗ.

І зараз затвердження змін до паспорту бюджетної програми у повноваженнях МОЗ.

"Після затвердження змін з боку Міністерства охорони здоров'я і погодження їх з Міністерством фінансів НСЗУ розпочне процес внесення змін в діючі договори з підвищеними тарифами на екстрену медичну допомогу та здійснить доплати за липень після підписання обома сторонами відповідних змін до договорів", - розповіли в НСЗУ.

У службі також повідомляють, що у швидкий термін НСЗУ уклала договори з 25 Центрами екстреної медичної допомоги на надання екстреної допомоги пацієнтам, а також на надання такої допомоги пацієнтам, хворим на COVID-19 та з підозрою на нього.

Загальна сума коштів, які центри ЕМД отримають за надання послуг з екстреної допомоги – 4,7 млрд грн.

Станом на сьогодні, за період з квітня по липень НСЗУ вже виплатила центрам ЕМД понад 2 млрд грн.

А за боротьбу з COVID-19 25 центрів екстреної медичної допомоги вже отримали понад 481, 4 млн грн (за квітень 2020 р. – майже 124 млн грн, за травень – майже 160 млн, за червень – понад 197,5 млн грн.

Нагадаємо, що у МОЗ також конфлікт із держпідприємством "Медичні закупівлі". Міністерство звинувачувало ДП у зриві закупівель ліків.

У держпідприємстві натомість стверджують, що МОЗ три місяці не підписував наказ, який дозволив би розпочати закупівлі ліків.

Вас також може зацікавити:

На 1180 грн і більше: Кабмін підніме зарплати лікарям і медперсоналу

Зрив закупівель, фейкові співбесіди, неефективність. Степанов має піти

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні