МОЗ три місяці не підписував наказ, який дозволив би розпочати закупівлі ліків – ДП "Медичні закупівлі"

Наталiя Бушковська — 23 липня 2020, 13:35

ДП "Медичні закупівлі України" три місяці чекало на наказ Міністерства охорони здоров'я, який би дозволив їм розпочати оголошення процедур закупівель ліків та медтоварів.

Так прокоментував "Українській правді. Життя" звинувачення МОЗу в зриві своєчасного проведення закупівель, очільник ДП МЗУ Арсен Жумадилов.

Нагадаємо, 23 липня на пресбрифінгу заступниця міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова заявила, що ДП "Медичні закупівлі України" (МЗУ) невчасно провели закупки лікарських засобів.

Шаталова заявила, що причина зриву закупки ліків в тому, що ДП "Медичні закупівлі України" погано налагодили організацію закупівельних процесів та неякісно склали тендерну документацію.

Арсен Жумадилов

"Ми розпочали оголошення процедур 11 червня, буквально наступного тижня після доведення до нас кількостей до закупівлі, наказ про що ми чекали від МОЗу протягом 3 місяців.

16 червня було зупинено оголошення процедур через набуття чинності змін до 298 постанови, якими було регламентовано (неправомірно, на наш погляд) наш обов'язок погоджувати із МОЗом технічні, якісні та інші параметри закупівлі.

За цей час ми направили на МОЗ запити на погодження по 317 позиціях з 489, доведених до нас у закупівлі.

Коли ми нарешті розпочали закупівлі, ми планували оголосити всі процедури в системі Prozorro до кінця липня.

Наразі замість цього плануємо надіслати залишок запитів на МОЗ у цей самий строк, але невідомо, скільки займе часу в МОЗ розгляд та погодження.

Виключення становить напрям АРВП (антиретровірусні препарати), по якому МОЗом досі не ухвалений наказ про затвердження кількостей до закупівель.", пояснює Арсен Жумадилов.

Жумадилов також додає, що ДП МЗУ майже щодня засилає нові позиції на погодження.

"Наразі з боку МОЗу надійшло погодження лише на 96 позицій.

При цьому всі погодження ми отримали без зауважень", каже очільник ДП.

Згодом ДП "Медичні закупівлі" написали на своїй офіційній сторінці у Facebook пост, в якому відповіли на більшість звинувачень.

Наприклад, на заяву Шаталової, що "основною причиною скасування торгів є неякісне складання тендерної документації", ДП відповідає наступне:

"Основною причиною відміни торгів, відповідно до Закону про "Публічні закупівлі" є вихід 1 учасника із тендерною пропозицією.

У такому випадку законом регламентовано переоголошення процедури.

У разі повторної відміни торгів ДП застосовуватиме переговорну процедуру в порядок і спосіб, визначений законом.

Така ситуація поширена в медичних закупівлях ліків, де є лише один виробник та/або зареєстрований препарат, і є повністю очікуваною з боку фахівців ДП.

Є незначна кількість торгів, переважно із низькою очікуваної вартістю, де не вийшло жодного учасника.
По таких торгах наразі проводиться аналіз причин, відповідно до якого буде скоригована закупівельна стратегія".

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні