МОЗ провалив закупівлю ліків і від того вже помирають люди – "Пацієнти України"

Наталiя Бушковська — 9 липня 2020, 18:10

Через те, що МОЗ не спромігся вчасно закупити життєво необхідні ліки та обладнання, почали помирати люди з орфанними (рідкісними) захворюваннями.

Про це на своїй офіційні сторінці у Facebook повідомляє виконавча директорка організації "Пацієнти України" Інна Іваненко.

"У родині на Волині сталася трагедія померло двоє дітей, які жили з рідкісним захворюванням торсійна дистонія.

Вони не дочекалися операцій із вживлення системи стимуляції головного мозку.

Ці системи закуповуються централізовано за кошти держави і Міністерство охорони здоров'я України керує цим процесом. Докерувалося до такої трагедії, не розпочавши закупівлі на початку року.

Скалецькій, Ємцю, Степанову усім ми кричали про те, що закупівлі ліків це повинен бути пріоритет МОЗу.

І попереджали, що люди платитимуть життям, якщо МОЗ і надалі буде ставитися до цього халатно. Дітей уже не врятувати.

Зараз так само як і ті діти, мучиться від судом дорослий пацієнт з торсійною дистонією з Донецької області, перебуваючи на межі життя і смерті.

Його можна врятувати, оперативно організувавши закупівлю, бо гроші є! Але для цього необхідно буквально за тиждень провести купу паперів по МОЗу, зібрати погодження, підписи та візи", йдеться у повідомлені.

Через те, що МОЗ не спромігся вчасно закупити життєво необхідні ліки та обладнання, почали помирати люди з орфанними (рідкісними) захворюваннями.

Організація звернулась до міністерства з листом:

Для збільшення, натисніть на зображення

Довідка: Торсійна дистонія — це рідкісне захворювання нервової системи, що обмежує рухові можливості, змушує людину страждати через постійні зсудомлення м’язів та викручує тіло в болючі неприродні пози. На сьогодні в Україні виявлено лише 91 людину з таким діагнозом. За світовою статистикою таких хворих значно більше. Лікується хвороба – операцією по вживленню системи стимуляції головного мозку (Deep Brain Stimulation).

Як пишуть "Пацієнти України", поставки закуплених девайсів за гроші 2020 року мали бути всередині літа, але вони не приїхали вчасно через затримку із закупівлям. Залишків цих пристроїв по програмі лікування торсійної дистонії не буває.

Кожен девайс закріплений за конкретною людиною.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні