Чому кістки можуть стати слабкими, та як запобігти остеопорозу. Пояснює Супрун 

Дарія Поперечна — 21 жовтня 2020, 10:16

Звичайний перелом може бути ознакою порушення структури кісток.

Остеопороз – це хвороба кісток, яка робить їх слабкими та збільшує ризик переломів і пов'язаних з ними ускладнень.

Захворювання більш поширене серед людей літнього віку, проте за низки обставин кістки можуть втрачати силу і в молодшому віці.

Ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у соцмережі розповіла, які фактори негативно впливають на міцність кісток та як боротися з остеопорозом.

Фото AndreyPopov/Depositphotos

Чому виникає остеопороз?

Остеопороз – це порушення мінералізації кісток та їхньої структури, що робить їх слабкими та вразливими до травм та переломів під час падіння.

В складніших випадках перелом може трапитися навіть під час чхання.

Захворювання часто розвивається без болю чи будь-яких симптомів, і його зазвичай не виявляють до того, як трапиться перелом.

Найчастіше це стається в тазостегновому суглобі, зап’ясті чи хребті.

Однак, є дві видимі ознаки остеопорозу:

  • зміни постави (сутулість та згорбленість);
  • втрата зросту.

Обидві ці зміни можуть виникнути, коли хребет вигинається або стискається через слабкість або крихітні переломи хребців. Це вагомий привід пройти обстеження у лікаря.

Остеопороз небезпечний, оскільки може сильно обмежити рухливість людини, що часто призводить до почуття ізоляції та підвищує ризик появи депресії.

Крім того, п’ята частина людей літнього віку, які зламали стегно, помирають протягом одного року від ускладнень, пов’язаних з переломом, або від операції з її відновлення. Або ж потребують тривалого догляду та відновлення.

При цьому жінки мають вищі ризики мати остеопороз, ніж чоловіки: він вражає кожну третю жінку і кожного п’ятого чоловіка у віці після 50 років у світі.

Які фактори впливають на міцність кісток?

Вік.

Більшість переломів стегна (майже 90%) трапляються у людей у ​​віці 50 років і старше.

Частково це пов’язано зі зменшенням мінеральної щільності кісток, що відбувається природно зі старінням.

Мала вага.

Худі і маленькі люди мають вищі ризики розвитку остеопорозу через брак м’язової ваги та структуру кісток.

Сімейна історія остеопорозу.

Безліч досліджень показали, що остеопороз має генетичний компонент.

Приміром, анамнез остеопорозу або переломів у батьків (зокрема, перелом стегна) пов’язаний з підвищеним ризиком переломів, незалежно від мінеральної щільності кісток людини.

Настання менопаузи.

Вже в період пременопаузи, який починається зазвичай після 40 років, яєчники починають виробляти менше естрогену, а в останні кілька років відбувається істотне зниження його рівня.

Коли стає менше естрогенів, а естрогени (як і тестостерон) підтримують м’язову масу і адекватну щільність кісток, відбувається зменшення об’єму м’язів, а витрати енергії в стані спокою стають менші.

Раннє настання менопаузи (до 45 років) також є фактором ризику.

Інші причини порушення вироблення естрогену.

Дефіцит естрогену, спричинений дефектом осі гіпоталамус–гіпофіз–яєчники у молодих жінок прискорює втрату кісткової тканини подібним чином, як це відбувається у жінок в менопаузі.

Це може бути пов’язано як з гормональним дисбалансом, так і з розладами харчування (анорексією чи булімією).

Раціон, в якому недостатньо кальцію та вітаміну D.

При недостатньому надходженні кальцію з їжею організм залучає до своїх потреб "депо" кальцію, якими є кісткова тканина. Це є передумовою розвитку остеопорозу.

Крім вікових особливостей метаболізму кальцію, для його засвоєння в кишківнику та запасання необхідний кальцитріол — активна форма вітаміну D.

Тому важливо не лише звертати увагу на продукти багаті на кальцій, а й підтримувати в крові достатній рівень вітаміну D.

Значна нестача вітаміну D не дасть кальцію засвоюватися повною мірою.

Малорухливий спосіб життя.

Жодну тему про здоров’я не оминають фізичні навантаження. Остеопороз, особливо, адже у випадку здоров’я кісток фізична активність дуже важлива.

Фізична активність сприяє зміцненню кісткової та м’язової сили незалежно від віку.

Біг, стрибки, силові вправи призводить до поліпшення підтримки кісток та зменшення їхньої резорбції.

Це зменшує ризик переломів, а також покращує відчуття балансу та координації, що запобігає падінням.

Куріння та надмірне вживання алкоголю.

Куріння може призвести до зниження щільності кісткової тканини та вищого ризику переломів, і цей ризик зростає з віком.

Люди, які курять і навіть ті, які покинули куріння, мають підвищений ризик будь-яких переломів у порівнянні з тими, хто не курив.

Щодо алкоголю, то від випитого бокалу червоного сухого вина раз на тиждень не трапиться перелом стегна. Йдеться про значно вищі дози алкоголю та в тривалішій перспективі.

Споживання понад дві одиниці алкоголю щодня (наприклад, дві склянки вина по 120 мл) асоціюються з вищим ризиком мати перелом у порівнянні з людьми, які вживають алкоголь дуже помірно чи не п’ють його взагалі.

Багато алкоголю спричиняє "вторинний остеопороз" через прямий негативний вплив на кісткоутворюючі клітини, на гормони, які регулюють метаболізм кальцію, та сприяють неповноцінному харчуванню.

Деякі хвороби підвищують ризики мати остеопороз, незалежно від віку.

Це цукровий діабет, захворювання щитовидної залози, надниркових, паращитовидних залоз, хвороби шлунково-кишкового тракту, ревматичні хвороби, захворювання крові та навіть депресія.

Як можна зменшити ризики остеопорозу?

🔴 Мати повноцінний та збалансований раціон з достатньою кількістю кальцію та вітаміну D.

У більшості випадків для реалізації фізіологічних функцій достатньо кальцію, який надходить з їжею. Але працює, за умови, що ваш раціон збалансований та різноманітний.

Харчові добавки з кальцієм варто приймати у разі підтверджених порушень мінерального обміну чи тривалому прийомі певних гормональних препаратів.

Добавки кальцію також рекомендують вагітним жінкам і тим, які годують грудьми.

Щоб отримувати достатньо кальцію з раціону, потрібно їсти молочні продукти – молоко, йогурти, витримані сири (чеддер чи пармезан), листкову зелень (шпинат, щавель, броколі, рукола, капуста), горіхи (миндаль), рибу (сардини чи лосось з їстівними кісточками).

Вітамін D – це жирна риба (оселедець та скумбрія, тунець і сардини), з печінки тріски, м’яса, в тому числі печінки та нирок, з яєць та не-знежирених молочних продуктів (вітамін D додають до них окремо, тому звертайте увагу на пакування, коли, наприклад, купуєте молоко).

Ну і, звісно, не варто забувати про сонце. На вулиці важливо перебувати навіть в холодну пору року.

Стежити за вагою.

Якщо індекс маси тіла низький 18,5 і менше, це є фактором ризику.

🔴 Залишатися фізично активним.

Ходьба в темпі, біг, силові вправи, гантелі в квартирі, велосипед, походи, танці, робота в саду – комплексно допомагають запобігати остеопорозу та зберігати здоровий індекс маси тіла.

Робити вправи важливо щонайменше 30 хвилин на день.

🔴 Покинути куріння та алкоголь.

🔴 Потурбуватися про безпеку у квартирі у ваших близьких старшого віку.

Подбайте, щоб проходи не були захаращені речима, а килими чи доріжки, за які легко зачепитися і впасти – краще прибрати.

Будь-які речі, які можуть стати перепоною під час руху та спричинити падіння, не мають знаходитися в будинку. Адже історія попередніх переломів у людей літнього віку, суттєво збільшує ризики мати їх повторно.

Вас також може зацікавити:

Що таке апное уві сні, і чому не можна ігнорувати хропіння. Пояснює Супрун

Які методи контрацепції існують та наскільки вони ефективні. Пояснює Супрун

Як застосовувати клізми, та чому вони бездієві при детоксі і схудненні. Пояснює Супрун

Чому виникає нетримання сечі і як з цим боротися. Пояснює Супрун

Чому виникає надмірна пітливість та як її позбутися. Пояснює Супрун

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні