Як визначити, чи ліки сумісні із грудним вигодовуванням? Пояснює лікарка

Катерина Хорощак — 22 жовтня 2020, 12:49

Боячись нашкодити малюку, годуючі мами часом можуть шкодити собі, оскільки через грудне вигодовування відмовляються від ліків, які їм потрібні.

Справді, є медичні препарати, які не сумісні з грудним вигодовуванням, пише лікар-педіатр Анастасія Бикова-Шелевицька на своїй сторінці у Facebook.

Але, за її словами, переважна більшість широковживаних ліків - сумісні.

"Будь ласка, не мучте себе і випийте таблетку, якщо у вас болить голова. Якщо вона звичайно потрібна і ваш лікар вам її радить", - наголошує лікарка.

Якщо ж ви боїтеся нашкодити малюку через ймовірну несумісність ліків з грудним вигодовуванням, впевнетись у (не)безпечності ліків вам може допомогти сайт e-lactancia.
⠀⠀
На сайті потрібно ввести назву діючої речовини - і ресурс покаже, чи сумісний препарат з такою діючою речовиною з ГВ.

Для того, щоб потрапити на сайт, натисніть сюди

Як правильно називається лікарська речовина будь-яких ліків, можна знайти в інструкції в розділі склад.

"Наприклад, є ліки нурофен. Заходимо в інструкцію і бачимо, що діюча речовина - ібупрофен. Ібупрофен і шукаємо на сайті, бачимо, що він зелений - тобто сумісний.

Там є і інші кольори. Жовтий - низький ризик. Оранжевий - високий ризик. І червоний - дуже високий ризик.

Вас цікавить тільки зелений. Чому? Бо якщо ви бачите інші кольори, то треба обов'язково радитися з лікарем.

Зелений - теж треба радитися в принципі, приймаючи будь-які ліки, але так ми знаємо що ці - сумісні з ГВ", - радить Анастасія Бикова-Шелевицька.

Для чого сайт, якщо є інструкція?

"Бо виробники багатьох ліків просто не хочуть витрачати багато грошей перевіряючи сумісність, тому часто просто ставлять "не можна".

Але лактація - не краник, який можна закрити, коли треба таблетка, і відкрити, коли вже ні. Все складніше, і ми з вами це знаємо", - додає лікарка.

Анастасія Бикова-Шелевицька розповідає, що цей сайт - це величезна сертифікована база даних, в якій збирається інформація з багатьох авторитетних в світі джерел, тому цим даним можна довіряти.

"Я не закликаю вас самостійно приймати ліки, але раджу бути в курсі. Бо якщо треба буде отримати ліки і вам кажуть припинити годувати, то для початку загляньте сюди і розкажіть лікарю про це", - додає лікарка.

Вас також може зацікавити:

Грудне вигодовування заради схуднення? Дуже неправильна мотивація для молодих мам

Вся краса та труднощі грудного вигодовування у серії щирих фото

Жінки не повинні відчувати провину за те, що не годують дитину грудьми. Досвід мами

Як це, годувати дітей грудним молоком до 5 років – досвід мами трьох дітей

Грудне вигодовування: які проблеми можуть виникнути та як їх вирішити

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні