Відеоігри зменшують ризик депресії у хлопців-підлітків: дослідження

Софія Кочмар-Тимошенко  — 19 лютого 2021, 13:47

11-річні хлопчики, які постійно грають у відеоігри, через три роки рідше мають депресію, ніж їхні однолітки, які не мають такого захоплення.

До такого висновку дійшли вчені в рамках дослідження Millennium Cohort Study, яке тривало у 2000-2002 роках.

В результатах, опублікованих в журналі Psychological Medicine, йдеться про те, що дівчатка, які в тому ж віці часто сидять в соціальних мережах, навпаки потім мають більші проблеми з депресивними станами.

Тобто дані однозначно свідчать про те, як по-різному впливає на молодь час проведений за екранами гаджетів.

Автор дослідження Арон Кандола пояснює це так: "Хоча ми ніяк не можемо стверджувати, що відеоігри покращують психічне здоров'я, але в нашому дослідженні це не виглядає шкідливим і навіть має свої переваги.

Зокрема, під час пандемії відеоігри стали певною соціальною платформою для молодих людей".

"Нам потрібно скоротити кількість часу, який наші діти і дорослі проводять сидячи, заради їх фізичного та психічного здоров'я.

Однак, це не означає, що використання екрану саме по собі шкідливе", цитує Кандолу Medical Press.

Фото: Depositphotos ufabizphoto

Раніше він проводив дослідження про те, що сидячий спосіб життя швидше за все сприяє розвитку депресії і тривоги у підлітків.

Щоби краще зрозуміти причини, він разом з колегами узявся досліджувати саме час, який підлітки проводять за екранами. Адже це найчастіша причина сидячого способу життя.

У його групу дослідників входили спеціалісти з Університетського коледжу Лондона, Каролінського інституту в Швеції та Інституту серця та діабету з Австралії.

Разом вчені проаналізували дані 11 341 підлітка.

Всі учасники мали відповісти на питання про час проведений в соціальних мережах, за відеоіграми або просто в інтернеті у віці 11 років, а також дати відповіді на питання про депресію, поганий настрій, втрату задоволення та погану концентрацію у віці 14 років.

Під час дослідження науковці враховували соціального-економічний статус, рівень фізичної активності, булінг та різні емоційні симптоми, які могли мати вплив на результати.

Дослідники виявили, що хлопці, котрі більшість часу були зайняті відеоіграми, через три роки мали депресій на 24% менше, ніж їхні однолітки-хлопці, котрі грали у відеоігри менше, ніж раз на місяць.

Але вчені помітили, що такий ефект був лише в групі хлопців, у яких було недостатньо фізичної активності, а також, що зовсім не видно такого результату серед дівчат.

Дослідники не мають даних про те скільки часу підлітки проводили за екраном, тому не можуть пояснити, яка кількість часу проведена з гаджетом може вплинути на ризик депресії.

Дослідники виявили, що дівчата (але не хлопці), котрі частіше всього у віці 11 років сиділи в соцмережах, через три роки на 13% частіше мали депресію, ніж їхні однолітки-дівчата, які відкривали соцмережі раз на тиждень.

Науковці передбачають, що часте використання соцмереж може сприяти відчуттю ізоляції.

Вас також може зацікавити:

Вчені: депресія - ліки від грипу

Депресія серед українців і у світі

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні