Як зберегти стабільний емоційний стан під час карантину: 5 порад психолога

Пандемія COVID-19 — це виклик не лише для фізичного, а й психологічного здоров’я. Як підтримувати стабільний емоційний стан в умовах карантину? Що робити з тривогою і стресом? Де шукати позитивні емоції? Щоб знайти відповіді на ці запитання, ми поспілкувалися з Валерією Палій — президенткою Національної психологічної асоціації.

Валерія Палій — президентка Національної психологічної асоціації

Британські науковці-психіатри встановили, що COVID-19 супроводжують психічні розлади різного ступеня тяжкості. До групи ризику входять люди, які мали психічні розлади в минулому, та особи похилого віку. Коронавірус може вражати нервову систему та головний мозок, впливати на психоемоційний стан. У багатьох країнах робота з психологом після коронавірусної хвороби входить у протоколи лікування та відновлення. Проте, в Україні такої практики поки немає.

Незалежно від того, перехворіли ви або ж постійно боїтесь інфікуватися, а, можливо, просто намагаєтесь втримати рівновагу в цьому мінливому світі — ви можете переживати тривогу, страх, пригнічення, самотність. Як підтримувати психологічне здоров’я під час пандемії? Читайте кілька простих, але дієвих порад.

Визнайте, що ви можете відчувати тривогу, та не бійтеся говорити про це

Замовчування і знецінення своїх почуттів — це невдала спроба приховати проблеми. Свідомо уникати теми пандемії — не найкращий шлях. Якщо поруч є кохана людина, рідні чи друзі, яким ви довіряєте, поговоріть із ними про свої почуття та поділіться переживаннями. Це допоможе відчути, що ви не самотні й вас є кому підтримати. Або зверніться за фаховою психологічною допомогою — її надають як приватні фахівці, так і психологи на гарячих лініях допомоги.

Також боротися з тривогою допомагає відчуття безпеки, коли ми розуміємо, що жодні віруси нам не загрожують. Для цього спробуйте надійні засоби безпеки, серед яких — спиртові серветки Smile Sterill Bio. Лабораторні дослідження встановили — вологі серветки дезінфекційні Smile Sterill Bio призводять до знищення вірусу поліомієліту через 1 хвилину, а отже можуть виявляти противірусну дію до менш стійких вірусів , зокрема SARS-CoV-2, що викликає COVID-19. Достатньо лише обробити серветками руки чи будь-яку поверхню протягом 1 хвилини.

Не беріть на себе надто багато

У зимовий період ми можемо відчувати втому і виснаженість, адже протягом короткого світлового дня організм не встигає отримати достатню дозу вітаміну D. До того ж люди, які перехворіли на коронавірус, відзначають сонливість, погіршення пам’яті та брак сил навіть для звичних повсякденних справ. Якщо ви відчуваєте, що не справляєтесь зі звичними справами, попросіть допомоги у колег, друзів, рідних.

Організуйте свій день і знайдіть хобі, яке швидко приносить результат

Ми не можемо контролювати світову економіку та поширення вірусу, але можемо контролювати своє щоденне життя. Чітко визначте, о котрій годині прокидатися, які фільми дивитися, як проводити вечір після роботи, які страви готувати. Такі речі допомагають створити атмосферу спокою, комфорту та врівноважують емоційний стан.

У часи, коли важко ставити глобальні цілі, знайдіть заняття, яке можна швидко виконати і побачити результат. Це може бути вишивання, вивчення нових слів іноземної мови, опанування нового рецепту чи твору на музичному інструменті. Секрет у роботі мозку: коли ми завершуємо якусь справу, він виділяє порцію дофаміну — гормону задоволення.

Більше прогулюйтесь на природі

Регулярні прогулянки на свіжому повітрі допомагають врівноважити розум і знизити рівень тривожності. Відпочинок від гаджетів та контакт з іншим середовищем допомагають нашому мозку відновлюватися швидше. За кордоном є навіть практика walk and talk therapy, коли пацієнт і терапевт під час сеансу гуляють парком чи лісом і розмовляють. Цей підхід добре впливає на зниження рівня тривоги та агресивності, лікування депресивних розладів і подолання наслідків стресу.

Смійтеся!

Позитивний настрій і здатність посміятися без особливої на те причини допомагають позбутися тривожності й стати щасливішим. Дослідження психологів показують, що під час сміху наш мозок виробляє дофамін, серотонін та ендорфіни. Ці гормони забезпечують нам почуття задоволення, радості та безпеки, допомагають позбутися стресу.

Тож оточуйте себе позитивом, знайдіть час для того, що любите, працюйте над емоційним станом і дотримуйтесь норм безпеки під час пандемії. Бережіть себе і будьте здорові!

Головне сьогодні