Вакцина Pfizer проти COVID-19 може бути менш ефективною для людей з ожирінням – дослідження

Катерина Хорощак — 2 березня 2021, 11:53

Вакцина Pfizer/BioNTech проти COVID-19, яку мають поставити в Україну, може бути менш ефективною для людей з ожирінням.

Італійські вчені з дослідницького інституту Istituti Fisioterapici Ospitalieri в Римі оцінили відповідь антитіл на дві дози вакцини Pfizer / BioNTech у 248 медичних працівників, пише The Guardian.

Через 7 днів після прийому другої дози у 99,5% з них розвинулися антитіла, і ця відповідь була вищою, ніж у тих, хто перехворів COVID-19. Однак у людей з надмірною вагою і ожирінням імунна реакція була притупленою.

Вчені виявили, що у медичних працівників з ожирінням виробляється лише половина антитіл у відповідь на другу дозу вакцини в порівнянні зі здоровими людьми.

Це може означати, що людям з ожирінням потрібна додаткова доза вакцини, щоб забезпечити їм належний захист від коронавірусу.

Фото: davidbenito/Depositphotos

"Оскільки ожиріння є основним фактором ризику захворюваності та смертності пацієнтів з COVID-19, необхідно обов'язково спланувати ефективну програму вакцинації в цій підгрупі.

Наприклад, давати додаткову або більшу дозу вакцини проти COVID-19", – зазначили дослідники.

Окремі дослідження показали, що вакцина проти грипу удвічі менш ефективна у людей з ожирінням, ніж у людей зі здоровою вагою.

Дослідження італійських вчених надає перший прямий доказ, що така ж проблема може статися з вакцинами проти COVID-19. Проте для остаточних даних потрібні подальші дослідження.

Чому так відбувається?

Попереднє дослідження показало, що ожиріння (коли індекс маси тіла (ІМТ) більше 30), збільшує ризик смерті від COVID-19 майже на 50%, а також збільшує ризик опинитися в лікарні на 113%.

Частково це може бути пов'язано з тим, що люди з ожирінням часто мають інші супутні захворювання, як-от серцеві захворювання або діабет ІІ типу, які збільшують ризик зараження коронавірусом. А надлишок жиру в організмі може спричинити метаболічні зміни, такі як резистентність до інсуліну і запалення, які ускладнюють боротьбу з інфекціями.

Це постійний стан слабкого запалення також може послабити певні імунні реакції, зокрема ті, які запускають В- і Т-клітини, які відповідають за захисну відповідь після вакцинації.

Нагадаємо, вакцина Pfizer – це так звана "генетична" вакцина, яка містить генетичні інструкції, що "вчать" наш імунітет, як захиститись від COVID-19. Вакцина ефективна на 95%.

Вас також може зацікавити:

У Києві розпочали вакцинацію проти COVID-19: де можна щепитися і кому

Якими вакцинами від COVID-19 щеплюватимуть українців: ефективність, безпечність, протипоказання та принцип дії

22 млн вакцинованих від COVID-19 в США: перші висновки зі щеплень та найчастіші побічні ефекти

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні