Чим небезпечні БАДи для здоров'я людини

Авторка: Дарина Дмитрієвська, сімейна лікарка, співзасновниця ГО "Медичні лідери"

Щороку кілька мільярдів гривень українці витрачають на препарати без доведеної ефективності — за ці гроші можна було би побудувати сучасну велику лікарню з провідними фахівцями.

Але кошти йдуть у кишені виробникам, які не надто дбають про користь для своїх клієнтів.

Причини такої ситуації різноманітні. З одного боку, наші співвітчизники звикли займатися самолікуванням, бо історично склалася недовіра до офіційної медицини, яка в радянські часи дійсно не мала у своєму арсеналі незалежних наукових досліджень.

Тому люди встановлюють собі діагнози, питають поради у родичів, сусідів, гугла та фармацевта в аптеці.

Напевне, ви неодноразово були свідками таких діалогів, коли замість візиту до лікаря хворий іде прямо до аптеки, щоб йому порадили "щось від голови".

І провізори радять, часто зовсім не те, що потрібно людині, адже вони - не клініцисти та не мають достатньої кваліфікації для призначення препаратів, до того ж вперше бачать людину, тому не можуть наочно діагностувати та запропонувати препарат.

Дарина Дмитрієвська, сімейна лікарка, співзасновниця ГО "Медичні лідери"

Інша, не менш сумна ситуація складається, коли лікар, робить адекватне призначення перевіреного часом і дослідженнями оригінального препарату (наприклад, Атоксіл для зменшення інтоксикації після отруєння), а фармацевт рекомендує на свій розсуд заміну.

І часто це не аналог іншого виробника (лікарський засіб), а просто БАД, створений власне самими аптечними мережами, начебто зі схожою діючою речовиною, який може мати будь-які непередбачувані ефекти.

Пацієнт приймає таку речовину, не має позитивної дії, потенційно отримує побічні прояви. У нього складається враження, що лікар погано виконав свою роботу, а фахівець в свою чергу не розуміє, чому ліки не діють.

Когнітивні викривлення працюють таким чином, що людина, купуючи в аптеці інший, але "ще кращий" за свідченням провізора препарат, відчуває, ніби дотримується призначень, але удосконалює їх. Вона іноді може навіть не повідомити спеціаліста про зміну.

У чому ж, окрім непрогнозованого ефекту, полягає проблема препаратів-замінників (БАДів)?

Велика частина з них не лише містить іншу речовину, але й не є зареєстрованими лікарськими засобами.

Представники компаній-виробників у своїй рекламі пояснюють це намаганням здешевити товар, тобто, попіклуватись про покупця, і людям подобається ця теза.

Однак важливо знати, що входить до ціни оригінального препарату. Зокрема це великі, докладні дослідження його ефективності, безпечності та віддалених ефектів.

Під час такого процесу вивчають та реєструють будь-які, навіть рідкісні прояви, що збігаються у часі з прийомом ліків.

Тому коли ви тримаєте у руках довжелезну інструкцію з переліком побічних ефектів, це не значить, що препарат поганий, а свідчить про докладне його вивчення.

У свою чергу, виробники біологічно активних добавок (БАДів замінників ) не зобов'язані за законом проводити такі дослідження і контроль.

Вони використовують аргумент про велику вартість реєстрації лікарського засобу, через що простіше залишити препарат БАДом. Але не варто сприймати це як лайфхак: практично ніякого контролю за виробництвом, якістю сировини та готової продукції таких препаратів не ведуть.

Отже, якщо лікування піде не за планом, тобто, буде неефективним або призведе до виражених побічних ефектів, ви навряд зможете вимагати у компанії відшкодування.

Прогресивні фахівці не радять використовувати БАДи-замінники лікарських засобів , адже це речовини з недоведеною ефективністю, і передбачити їхній вплив на організм пацієнта неможливо.

Важливий висновок з вищенаведеної інформації: завжди звертайтесь за призначеннями до лікаря, а потім дотримуйтесь його рекомендацій.

Не піддавайтесь на маніпуляції та не змінюйте самовільно препарат, особливо лікарські засоби зі сталою репутацієї на БАДи-замінники, дбайте про своє здоров’я помірковано та з повагою до власного тіла.

Головне сьогодні