Що не варто їсти жінкам під час вагітності? Список продуктів
Під час вагітності майбутні матері намагаються забезпечити всім необхідним себе і дитину, зокрема змінюють свій харчовий раціон.
Вагітність потребує специфічної дієти, однак деякі продукти можуть бути небезпечними через ризик захворювань харчового походження або високий вміст ртуті у ньому.
"Українська правда. Життя" зібрала рекомендації Cleveland Clinic, а також запитала у практикуючої гінекологині-ендокринологині Наталі Сіліної, що варто їсти жінкам при надії.
Ось список продуктів, якими не варто зловживати.
Гінекологиня-ендокринологиня Наталя Сіліна |
Риба
Відповідно до рекомендацій Американського коледжу акушерів і гінекологів (ACOG), краще уникати споживання деяких видів риби через високий вміст ртуті. Зокрема:
- Королівську макрель,
- Рибу-меча,
- Глибоководного окуня,
- Марліна
- Великоокого тунеця,
- Акулу,
- Малакантових (вид окуня, що зустрічається в Індійському і Тихому океанах).
Також ексерти радять відмовитись від вживання сирої риби, що означає також відмову від суші та сашимі. Обсмажені чи недосмажені морепродукти, а саме устриці, молюски, мідії та гребінці теж можуть можуть бути шкідливими під час вагітності.
У Cleveland Clinic також рекомендують обмежити вживання риби на час вагітності і годування грудьми.
Зокрема, варто їсти не більше 1 разу на тиждень (не більше 170 г) такі види риб:
- Палтуса,
- Білого тунця (Альбакор),
- Золоту дорадо,
- Жовтоперого тунця,
- Луціанових (вид морського окуня),
- Групери (вид морського окуня).
Або не варто їсти більше 2-3 разів на тиждень (не більше 230-340 г) такі види риби й морепродуктів. У цей список входять:
- креветки,
- лосось,
- сардина,
- тилапія,
- молюски,
- сом,
- кальмари,
- сайда (вид тріски),
- раки.
Серйозною загрозою для здоров’я під час вагітності може стати поліхлорований біфеніл (пхб), він також відомий як забруднювач навколишнього середовища, який міститься у деяких видах риби і морепродуктах.
Тому в Cleveland Clinic радять уважно стежити за тим, звідки беруть рибу, яку ви їсте, щоб зрозуміти потенційні ризики. Якщо ви не впевнені, що корисно для здоров’я, вам слід звернутись за консультацією до лікаря та погодити, як краще підлаштувати свій раціон та у яких порціях.
Наталія Сіліна менш категорична в своїх рекомендаціях. Лікарка радить їсти морську рибу. Однак наголошує, що якщо майбутня мати має захисні антитіла до токсоплазмозу, то може їсти і слабо солену рибу і навіть якісну сиру. Але якщо такого природного захисту вона не має, то м'ясо риби повинно бути дуже добре приготованим.
Сіліна погоджується стосовно застережень стосовно тунця, адже він може містити ртуть і тим самим бути небезпечним для плоду. Важливо звертати увагу на написи на банках.
"В Америці консерви з тунцем мають помітку "Перевірені на ртуть", тому якщо жінка купує консервованого тунця в Україні, то вона має теж переглянути, чи вказано на банці відсутність ртуті чи ні", – радить лікарка.
Зі списку морепродуктів лікарка особливо не рекомендує їсти раків.
"Це той вид річних тварин, який піднімає з дна падаль, тому їх не можна вважати корисним джерелом білку" – наголошує Сіліна.
Однак правильно приготовлені креветки підуть тільки на користь майбутній мамі, додає лікарка.
Фото: HayDmitriy/Depositphotos |
М’ясо
У Cleveland Clinic наголошують: обмежуючи споживання певних видів м’яса, ви зменшуєте ризик зараження лістеріозом, харчовою хворобою, яка може спричинити передчасні пологи, викидень і навіть смерть плода. Тому варто уникати:
- копченого м’яса та сосисок (прошуто, шинка, панчета, салямі тощо),
- сирокопчених та в’ялених ковбасок,
- охолоджених паштетів або м’ясної пасти з гастрономів, окрім консервованих,
- рідкісного або недостатньо обробленого м’яса.
Сіліна водночас наголошує на важливості вживання червоного м’яса у повсякденному раціоні. Однак зазначає, що якщо вагітна жінка є вегетаріанкою, то переходити на м'ясо не обов'язково.
"Просто потрібно обговорити з лікарем прийом залізовмісних препаратів", – наголошує експертка.
Сири
Cleveland Clinic застерігає від експериментів з сирними нарізками під час вагітності. Варто обирати тільки м’які сири з чітким позначенням "зроблено з пастеризованого молока". Також у клінці радять уникати:
- фету,
- брі,
- камамбер та інші блакитні сири,
- сир кесо бланко.
Наталія Сіліна теж віднесла сири брі та камамбер до категорії шкідливих.
"До заборонених продуктів під час вагітності відносяться сири з пліснявою через ризику інфікування лістеріозом" – розповідає Сіліна.
Водночас лікарка розвінчує міф про те, що під час вагітності потрібно їсти багато домашнього сиру та пити багато молока. Експертка рекомендує взагалі відмовитись від останнього на користь інших кисломолочних продуктів.
"Молоко може викликати здуття кішкивника у вагітних", – розповідає лікарка і додає, що молоко, виноград та черешня можуть викликати дискомфорт та вздуття в нижній області матки. Це змушує вагітних думати, що в них почались передчасні пологи.
Сирі яйця
У Cleveland Clinic радять уникати страв з сирими яйцями через потенційну можливість захворювання сальмонельозом. Коли жінка вагітна, у клініці наголошують, що варто обмежити вживання:
- салатної заправки "Цезар",
- домашнього майонезу,
- голландського беарнського соусів,
- сирого тіста для тортів та печива (необроблене борошно для випічки також може містити кишкову паличку та сальмонеллу, оскільки його виготовляють із сирого зерна).
Крім того, деякі десерти, на думку клініки, можуть містити сирі яйця, зокрема, морозиво, глазур, мус і тірамісу. Краще перед споживанням перевірити етикетку харчових продуктів (або запитати заздалегідь у кухаря), перш ніж ласувати ними.
Сіліна також відмічає небезпеку інфікування сальмонелльозом у сирих яйцях, однак застерігає, що варто не лише оминати сире тісто, а й обмежити вживання випічки.
Швидкі вуглеводи краще замінити на повільні, наприклад, каші, та додати до меню бобові.
"Гречана каша – це прекрасне джерело заліза, білку і довготривалих вуглеводів", - розповідає лікарка. І додає, що каша чудово насичуватиме, даватиме енергію і забезпечить малюка усім необхідним.
Алкоголь
Cleveland Clinic наголошує: не існує безпечного рівня споживання алкоголю, тому варто на період вагітності взагалі від нього відмовитись.
Інакше ви можете наражати дитину на ризик розвитку фетального алкогольного синдрому (ФАС). Він може вплинути на розвиток маляти і піддавати його ризику поведінкових та фізичних проблем. З цим також погоджується і пані Сіліна. Вона наголошує, що думка про користь від келиха червоного вина, яка побутує сьогодні – це лише міф.
Кофеїн
Ви можете не відмовлятись від своєї ранкової кави, але лише до певної міри, зазначають у Cleveland Clinic. Кількість кофеїну в напої може значно відрізнятися залежно від способу його приготування, тому переконайтеся, що споживаєте не більше ніж 200 міліграмів на день (стандартна чашка кави містить 95 мг кофеїну).
Майте на увазі, що чай також містить у собі трохи кофеїну. Подібно до кави, його можна споживати в помірних кількостях, хоча рівень кофеїну залежить від того, скільки чаю ви використовуєте і як він приготований.
Наталія Сіліна також наголошує, що в одній чашці кави немає нічого поганого. Однак застерігає, що велика кількість кофеїну стає шкідливим для майбутніх мам: "Якщо жінка п’є більше ніж декілька чашок – це підвищує ризик переривання вагітності".
Сіль
Сіль змушує організм утримувати воду, тому Cleveland Clinic рекомендує вживати солону їжу в помірних кількостях.
Занадто багато солі може призвести до підвищення артеріального тиску, збільшуючи ризик розвитку прееклампсії, ускладнення вагітності, яке характеризується високим кров’яним тиском і набряком через затримку рідини.
Лікарка наголошує, що велика кількість солі може вести до набряків і в майбутньому сприяти розвитку артеріальної гіпертонії. А якщо вас тягне до солоних огірків, то не варто з’їдати банку за раз.
"Краще скуштувати один і зупинитися", – радить експертка.
Важливо! Цей матеріал ґрунтується на останніх та актуальних наукових дослідженнях, носить виключно інформаційно-довідковий характер і не може бути основою для встановлення медичного діагнозу. Щоб встановити діагноз, обов'язково зверніться до лікаря!