Болить голова? Поради, як уникнути та попередити проблему

— 22 лютого 2022, 12:58

Більшість людей не сприймають головний біль як серйозне захворювання, хоча його наявність інколи може свідчити про серйозні порушення нервової системи, повідомляють у Центрі громадського здоров’я та ScienceDaily.

Нещодавно вчені з Копенгагенського університету з’ясували, що головний біль зокрема може суттєво вплинути на людину під час роботи. Окрім цього болі можуть впливати і на інтимне життя.

"Особливо з розладами головного болю у людей страждає здатність запам’ятовувати, швидко приймати рішення та виконувати важку фізичну роботу", – розповідає авторка дослідження Кірстен Набе-Нільсен.

Водночас легкий головний біль також є одним із поширених симптомів штаму коронавірусу Омікрон.

Розповідаємо, як бувають види головного болю та як його попередити.

Види головного болю

У ЦГЗ виділяють три основні види головного болю, які призводить до погіршення стану здоров’я та до високих ризиків інвалідності:

  • Головний біль напруги є найпоширенішим видом головного болю, близько 70% людей бодай раз звертались до лікаря через нього.Найімовірніше він пов’язаний зі стресом або скелетно-м’язовими проблемами шиї.
  • Кластерний головний біль – найчастіше притаманний чоловікам від 20 до 50 років, які мають шкідливі звички. Цей вид болю локалізується в одному місці голови та супроводжується сильним збудженням, слізливістю очей, набряком у носі.
  • Мігрень – головний біль, який має пульсуючий характер з одного боку голови. Найбільше на мігрень, за даними ВООЗ, страждають жінки віком від15 до 44 років. Особливістю мігрені є рецидивний головний біль, який може супроводжувати людину впродовж життя.

Переважна більшість людей схильна ігнорувати симптоми головного болю, зокрема понад 50% займаються самолікуванням та уникають походу до лікаря, повідомляють у Центрі.

Фото: Wavebreakmedia/Depositphotos

Цю інформацію підтверджують і в дослідженні вчених.

"Більшість людей відчували головні болі. Тому може бути важко зрозуміти, наскільки виснажливою мігрень і головні болі можуть бути для колеги, друга чи члена сім'ї. Серед людей все ще існує стереотип, що від головного болю достатньо проковтнути таблетку", – каже Кірстен Набе-Нільсен.

Водночас, на думку вчених, відсутність достатньої кількості знань про головний біль призводить до того, що люди приймають знеболювальне надто часто, що в перспективі призводить до ще більшого посилення головного болю.

Як позбутись та попередити головний біль

  • Фіксуйте можливі причини головного болю

Ведіть щоденник, у якому ви фіксуватимете причини головного болю та уникайте цих факторів. Записуйте детальну інформацію щоразу, як у вас болить голова. Наприклад, коли біль почався, чим ви в той час займалися і як довго він тривав.

  • Висипайтеся й дотримуйтесь режиму сну

Для здорового сну людині потрібно від семи до восьми годин на добу, також варто лягати і вставати в один і той же час. Також у разі розладів сну, наприклад, хропіння, необхідно звернутись до сімейного лікаря.

  • Не пропускайте прийоми їжі

Необхідно харчуватись в один і той сами час, в іншому випадку біль від голоду спричиняє низький рівень глюкози в крові й напруження м’язів. Також варто харчуватись здоровою їжею та слідкувати за своєю вагою.

  • Пийте щодня достатньо води

Навіть легке зневоднення може призвести до проблем. Поставте собі за мет випити достатню кількість склянок води та обмежте вживання алкоголю і кофеїну, які можуть призвести до зневоднення, та як наслідок – головного болю.

  • Займайтесь спортом та будете фізично активними

Постійні заняття спортом та фізична активність поліпшать ваш загальний стан, знизить стрес та позбавить від головного болю. Важливо обрати цікаві для себе заняття, які також будуть для вас актуальними. Наприклад прогулянки, катання на велосипеді, плавання.

Регулярна фізична активність може поліпшити ваш загальний стан, знизити стрес і позбавити від головного болю. Виберіть заняття, які вам подобаються, наприклад, ходьбу, плавання або їзду на велосипеді. Щоб уникнути травм, починайте поступово.

  • Менше стресуйте

Нерідко саме стрес спричиняє головний біль, саме тому важливо усе планувати наперед, складати графік та залишатись позитивними. Для зняття стресу можна також використовувати йогу та медитацію.

  • Зменшіть кількість кофеїну

Кофеїн, попри його користь, може посилювати головний біль. Постарайтеся мінімізувати кількість кофеїну або виключити його зі свого раціону.

  • Киньте курити

Нікотин та навіть пасивне куріння можуть виступати тригерами кластерного головного болю, тому відмова від куріння зменшить імовірність болю, а також значно покращить ваше здоров’я.

  • Відмовтеся від алкоголю

Безпечної дози алкоголю не існує, а на додачу спиртне може стати причиною вашого головного болю в прямому й переносному сенсі.

Важливо! Цей матеріал ґрунтується на останніх та актуальних наукових дослідженнях, носить виключно інформаційно-довідковий характер і не може бути основою для встановлення медичного діагнозу. Щоб встановити діагноз, обов'язково зверніться до лікаря!

Вас також може зацікавити:

"Поболить і мине"? Або чому мігрень – це не просто головний біль

Головний біль: чому він виникає та як його подолати?

Висока температура та ГРВІ у дітей: головне – без паніки

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні