Науковці знайшли зв'язок між високим тиском та деменцією – дослідження

Вікторія Андрєєва — 4 квітня 2023, 09:00

Вчені встановили ділянки мозку, які пошкоджуються через високий тиск, та сприяють розвитку деменції.

Результати цього дослідження опублікували в European Heart Journal.

Науковці встановили, як саме хронічно високий артеріальний тиск призводить до змін в структурі підкіркових центрів головного мозку та його білої речовини. Зокрема, у корі та передньому краї внутрішньої капсули (структура в півкулях головного мозку, утворена білою речовиною).

У дослідженні взяли участь близько 4 тисяч пацієнтів з деменцією й артеріальним тиском. Також вчені брали до уваги їхні результати магнітно-резонансної томографії та порівняли їх з даними 33 тисяч учасників Біобанку Великобританії.

Фото: VitalikRadko/Depositphotos

Спершу науковці застосували менделівську рандомізацію – метод аналізу генетичної інформації, щоб зрозуміти, як високий тиск впливає на розвиток деменції, а також чи не є будь-який ефект збігом обставин.

Дослідники виявили, що зміни в 9 частинах мозку були пов'язані з підвищенням кров'яного тиску і погіршенням когнітивних функцій. Серед них – путамен, який є округлою структурою в основі передньої частини мозку, що відповідає за регулювання рухів і вплив на різні типи навчання.

Іншими областями, які постраждали, були:

  • переднє випромінювання таламуса;
  • передній променевий вінець;
  • передня кінцівка внутрішньої капсули.

Ці три ділянки є областями білої речовини, які з’єднують і забезпечують передачу сигналів між різними частинами мозку.

Ділянки мозку, на які впливає хронічний високий тиск. Фото з дослідження

Переднє випромінювання таламуса бере участь у виконавчих функціях, як-от планування простих і складних щоденних завдань, тоді як дві інші області беруть участь у прийнятті рішень і управлінні емоціями.

Зміни в цих областях включали зменшення об’єму мозку та площі поверхні кори головного мозку, зміни зв’язків між різними частинами мозку та зміни показників мозкової активності.

Дослідники зазначають, що учасники з UK Biobank є людьми середнього віку, тому перенести результати досліджень на старших людей неможливо.

Читайте також: Відраза та відчуття безпорадності: що відчувають люди з мізофонією. Дослідження

Реклама:

Головне сьогодні