Отрута павука – нова віагра? Вчені досліджують незвичний спосіб лікування імпотенції

Олена Барсукова — 30 вересня 2023, 13:42

Науковці виявили, що препарат з отрутою бразильського мандрівного павука може допомогти в лікуванні еректильної дисфункції у чоловіків.

Бразильський мандрівний павук (Phoneutria nigriventer) – це один з найтоксичніших павуків, чия отрута викликає аномальну ерекцію та некроз статевого члена.

Але дослідження показують, що в менших кількостях отрута може допомогти викликати ерекцію у чоловіків з імпотенцією , повідомляє Science Alert.

Вчені виготовили гель з отрути павука, який був успішно протестований на тваринах і вже пройшов перший етап випробувань на людях.

Важливо! Цей матеріал ґрунтується на останніх та актуальних наукових дослідженнях, носить виключно інформаційно-довідковий характер і не може бути основою для встановлення медичного діагнозу. Щоб встановити діагноз та отримати лікування, обов'язково зверніться до лікаря!

Фото: Rodrigo Tetsuo Argenton/Wikipedia

Науковці з Федерального університету штату Мінас-Жерайс у Бразилії (UFMG) змогли розробити синтетичну версію молекули BZ371A, яка міститься в отруті павука.

Гель на основі цієї речовини успішно випробували на мишах і щурах. Коли гель нанесли на пахові ділянки тварин, у них виникла ерекція.

Лікування спрацювало і на старих щурах, і на піддослідних з високим кров'яним тиском чи діабетом.

Ці ефекти відбуваються тому, що отрута P. nigriventer (і BZ371A) викликає вивільнення оксиду азоту в організмі, який посилює приплив крові до статевих органів.

"Віагра" (силденафіл) діє схожим чином та робить пеніс більш чутливим до вивільненого оксиду азоту.

Пілотне тестування на чоловіках і жінках показало, що гель безпечний для людей – хоча для того, щоб визначити, чи є він справжньою альтернативою віагрі, потрібні більш ретельні дослідження.

Препарат ще не дозволили продавати, однак перша фаза клінічних випробувань була схвалена бразильським регулятором Anvisa.

Вчені будуть проводити подальші клінічні випробування, у яких візьмуть участь чоловіки з еректильною дисфункцією. Також у майбутньому команда хоче дізнатись, чи допоможе препарат лікувати сексуальну дисфункцію у жінок.

Читайте також: Павуки під кайфом: NASA досліджувало, як на плетіння павутини впливають різні види наркотиків. ФОТО

Фото: Milkos/Depositphotos

Відкриття може бути особливо корисним у боротьбі з раком, каже професорка UFMG Марія Елена де Ліма. Адже чоловіки, які страждають на рак простати, часто відмовляються від процедури видалення простати, побоюючись еректильної дисфункції.

Вчені сподіваються, що препарат на основі отрути зможе розширити вибір ліків від імпотенції і стати новою "віагрою".

Адже популярні діючі речовини "силденафіл" та "тадалафіл" дуже ефективні, але підходять не всім. Також існує ризик падіння кров'яного тиску й ускладнень для людей, які мають проблеми з серцем або печінкою.

Зрештою, відкриття вчених дає людям послання – не знищувати навіть отруйних тварин.

Команда дослідників підкреслює цінність збереження біорізноманіття у тваринному світі, оскільки він дає людству безліч природних хімічних речовин.

Нагадаємо, бразильський мандрівний павук також відомий як "банановий павук", оскільки його часто можна зустріти на банановому листі.

У дикій природі він живе у Бразилії, Аргентині, Уругваї та Парагваї.

Велика доза отрути, яку випускає павук, викликає у ссавців дуже болючу та тривалу ерекцію, а на додачу – нудоту та спазми в животі.

Тож закликаємо не займатися самолікуванням і не підходити до отруйних павуків.

Читайте також: "Рахували волосся в ніздрях": у Гарварді нагородили лауреатів Ігнобелівської премії 2023 року

Реклама:

Головне сьогодні