У світі за 30 років суттєво зросла кількість онкохворих віком до 50-ти - дослідження
За останні три десятиліття кількість нових випадків раку у віці до 50 років в усьому світі зросла на 79%.
Про це свідчить дослідження вчених, опубліковане в журналі BMJ Oncology, пише MedicalXpress.
Вчені використали дані з глобального довідника хвороб (Global Burden of Disease) за 2019 рік щодо 29 видів раку у 204 країнах і регіонах.
Вони розглянули нові випадки захворюваності, смертність, наслідки для здоров’я і додаткові фактори ризику для всіх людей у віці від 14 до 49 років, щоб оцінити зміни між 1990 і 2019 роками.
Фото: ImageSupply/Depositphotos |
Загалом на рак молочної залози припадає найбільша кількість випадків (13,7 на 100 тисяч осіб) і пов’язаних смертей (3,5 на 100 тисяч світового населення).
Значно почастішали випадки раку трахеї та передміхурової залози. За тридцять років на 2,28% і 2,23% відповідно.
А рак печінки у молодому віці навпаки стали діагностувати рідше на 2,8%.
Загалом у 2019 році від раку померли 1,06 млн людей у віці до 50 років, що на 28% більше, ніж у 1990 році.
Найчастіше причиною смерті молодих людей є ракові захворювання:
- молочної залози;
- трахеї;
- легенів;
- кишківника;
- шлунка.
Найвищі показники раку у молодому віці в 2019 році були в Північній Америці, Австралазії та Західній Європі. Також зросла кількість онкопацієнтів та смертей віком до 50 років в Океанії, Східній Європі та Центральній Азії.
У країнах з низьким і середнім рівнем доходу рак на ранніх стадіях значно більше вплинув на жінок, ніж на чоловіків.
На основі цих тенденцій вчені припускають, що у 2023 році глобальна кількість нових випадків раку з раннім початком раку та пов’язаних із цим смертей зросте ще на 31% та 21% відповідно. Найчастіше цей діагноз отримуватимуть у віці близько 40 років.
Науковці не відкидають генетичні фактори, які впливають на розвиток онкології. Але харчування з високим вмістом червоного м’яса та солі та низьким вмістом фруктів і молока, вживання алкоголю також мають вплив на здоров'я.
Також у списку є гіподинамія, надмірна вага та високий рівень цукру в крові.
Читайте також: 7 найрозповсюдженіших міфів про рак, які спростовує наука