Тепер знову вишиває: лікарі врятували пацієнтці руку, понівечену січкарнею

— 10 листопада 2023, 12:40

Хірурги Лікарні Святого Луки зберегли кисть і частково відновили рухливість руки, яку жінка пошкодила січкарнею, коли подрібнювала листя кукурудзи. Леза ампутували їй чотири пальці та вщент роздробили кисть.

Як повідомляють у Першому медичному об'єднанні Львова, 59-річна Галина Скорбач із міста Рогатин, що на Івано-Франківщин. Всю роботу по господарству жінка змушена виконувати сама, адже чоловіки з її родини захищають країну. Минулої зими з нею трапився нещасний випадок.

"Через постійні удари ворога по енергетичній інфраструктурі тоді часто вимикали світло. І ось-ось мало бути чергове відімкнення, а їй треба було встигнути подрібнити листя кукурудзи та нагодувати худобу.

Тож робила все похапцем і незчулася як ліва рука опинилася в січкарні. Гвинт захопив рукавичку, протяг долоню жінки крізь ножі і фактично перемолов пальці та кисть", – розповідають лікарі.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Шанси на порятунок кінцівки були мізерними. Лікарі констатували: січкарня так сильно понівечила чотири пальці, що врятувати їх було неможливо. Також постраждала кисть: медики констатували множинні переломи, дефекти кісткової та м'яких тканин, а також пошкоджені сухожилля, артерії та м’язи.

"Аби поборотися за часткове збереження руки, хірурги одразу взялися оперувати пані Галину. Вони зафіксували кістки металевими конструкціями, зшили сухожилля, нерви та артерію, провели пластику м’яких тканин і шкіри.

На відновлення всіх структур лікарі витратили близько 4 годин", – пояснюють у медоб’єднанні.

У Львові лікарі врятували пацієнтці руку, понівечену січкарнею

За словами медиків, проблеми виникли також у післяопераційний період: рана довго загоювалася і шкіра на руці почала відмирати:

"Під час другої операції хірурги видалили змертвілі тканини та пересадили на цю ділянку шкіру зі стегна пацієнтки. Втручання минуло успішно. Згодом рана загоїлась, переломи зрослися, також почала повертатися чутливість".

За понад 9 місяців після травми функція сухожиль пошкодженої руки пацієнтки значно покращилася, а об'єм рухів – збільшився. Завдяки цьому вона змогла навіть виготовити гердан для себе та вишити сорочку для доньки.

Після лікування жінка вже змогла виготовити гердан для себе та вишити сорочку для доньки

"Я весь час тримала себе в руках та не пролила жодної сльозинки. Але, коли вперше зняли бинт, я заплакала. Я не вірила, що руку можна буде врятувати. Січкарня просто таки перемолола її.

Результатом роботи хірургів я більш ніж задоволена, бо зараз можу знову вправлятися в побуті та займатися своєю улюбленою справою – вишивкою", – ділиться успіхами пані Галина.

Читайте також: У Львові прооперували 13-річного волонтера, в якого ліва нога була коротша за праву

Ірина Батюк, УП. Життя

Реклама:

Головне сьогодні