"Б’є по центрах прийняття рішень". Як гормони голоду керують поведінкою тварин – пояснюють вчені

Вікторія Андрєєва — 19 листопада 2023, 19:00

Гормон голоду, що виробляється у кишківнику, може безпосередньо впливати на активність гіпокампа (відділу мозку, який відповідає за прийняття рішень), коли тварина розглядає їжу. Він пригнічує інстинкти та змушує її з'їсти шматочок.

Тому, на думку вчених з Університетського коледжу Лондона, голод певним чином "диктує" поведінку тварин, йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Neuron, пише MedicalXpress.

"Ми виявили, що частина мозку, яка має вирішальне значення для прийняття рішень, напрочуд чутлива до рівнів гормонів голоду, що виробляються в нашому кишківнику, що, на нашу думку, допомагає нашому мозку контекстуалізувати наш вибір їжі", – заявив провідний автор дослідження доктор Ендрю Макаскілл.

Для дослідження вчені посадили мишей на арену, де було трохи їжі. У групі були ситі та голодні тварини. Науковці спостерігали за тим, як вони поводилися та відтворили карту мозкової нейронної активності.

Фото: fantom_rd/Depositphotos

Усі миші витрачали час на дослідження їжі, але лише голодні тварини починали їсти.

Вчені зосередились на активності у нижній частині гіпокампа – відділу мозку, що приймає рішення, допомагає формувати та використовувати спогади для керування нашою поведінкою.

Активність у цій ділянці зростала, коли тварини наближалися до їжі, і ця активність перешкоджала тварині їсти.

Але якщо миша була голодна, нервова активність у цій області була меншою, тому гіпокамп не заважав їй їсти. Дослідники виявили, що це відповідає високому рівню гормону голоду греліну, що циркулює в крові.

"Схоже, що гіпокамп гальмує інстинкт тварини їсти, коли вона стикається з харчами, але не дає їй переїдати. Але якщо тварина справді голодна, гормони змушують мозок вимкнутися, тому тварина починає їсти", – поянив доктор Макаскілл.

Вчені продовжують дослідження, з’ясовуючи, чи може голод впливати на навчання, чи пам’ять, спостерігаючи, чи виконують миші завдання, не пов’язані з їжею, по-різному залежно від того, наскільки вони голодні.

Нагадаємо, раніше науковці пояснювали, чому люди з відчуттям голоду відчувають злість та роздратування.

Читайте також: Періодичне голодування може послабити симптоми хвороби Альцгеймера – дослідження

Реклама:

Головне сьогодні