За 20 років у США знизилася смертність дітей і підлітків від раку на 24%

Ірина Батюк — 19 листопада 2023, 13:22

Упродовж 2001-2021 років рівень смертності від раку серед дітей і молодих людей віком до 19 років у США знизився на 24%.

Про це повідомляє Центр з контролю та профілактики захворювань у США (CDC). Показник смертності зменшився з 2,75 до 2,10 випадки на 100 тисяч людей. Висновки ґрунтуються на даних Національної системи життєдіяльності населення, яка відстежує інформацію про смерті у США.

Рак головного мозку був найпоширенішим типом раку, що спричиняв смерть у цій віковій групі в 2021 році. Рівень смертності від нього був на 23% вищим, ніж при лейкемії, і вдвічі вищим, ніж від раку кісток.

До 2001 року лейкемія була найнебезпечнішою формою раку для цієї вікової групи. Відтоді рівень смертності від лейкемії серед молодих людей знизився на 47%.

Фото: photographee.eu/Depositphotos

Стівен Скапек, доктор медичних наук, медичний директор Gill Center for Cancer and Blood Disorders при Children's Health, сказав NBC News, що розвиток імунотерапії може пояснити зниження смертності від лейкемії.

Але падіння відбулося не серед усіх вікових і демографічних груп. Упродовж 2011-2021 років "значне" зниження рівня смертності спостерігалося лише у світлошкірих дітей віком до 9 років, повідомляє Центр з контролю та профілактики захворювань у США.

Рівень смертності від раку в 2021 році становив 2,38 випадка на 100 тисяч осіб для темношкірої молоді, 2,36 – для латиноамериканської та 1,99 – для світлошкірої, зазначає CDC.

"Ви можете мати найдосконаліші наукові досягнення, але якщо ми не можемо донести їх до кожної спільноти однаково, тоді ми не досягли своєї мети як нація",резюмувала результати падіння в різних демографічних групах Шарон Кастелліно, докторка медичних наук, спеціалістка із дитячого раку в Інституті раку Віншіп при університеті Еморі (Атланта) в коментарі Associated Press.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як і де отримати медичну допомогу, коли дитині ставлять онкологічний діагноз.

Читайте також: Жінка хворіла на рак 12 разів до 36 років. У її генах знайшли мутацію, якої раніше не зустрічали

Реклама:

Головне сьогодні