Стрес через фінанси більш згубно впливає на здоров’я, ніж горе – дослідження

— 2 лютого, 18:08

Стрес, пов'язаний із фінансами, впливає не тільки психічний стан людини, а й на загальний стан її здоров’я.

Такого висновку дійшли науковці з Університетського коледжу Лондона та Королівського коледжу Великобританії, які вивчали вплив хронічних стресів на здоров’я, пише Science Alert.

Результати дослідження, яке тривало чотири роки, опубліковані у науковому журналі Brain, Behavior and Immunity. Вони доводять, що стрес через гроші змінює важливі показники здоров’я у довгостроковій перспективі. Зокрема, він впливає на роботу імунної, нервової та ендокринної систем.

Для проведення дослідження науковці взяли дані п’ятьох тисяч осіб віком від 50 років та виокремили шість головних факторів стресу:

  • напруження через фінанси;
  • догляд за кимось;
  • інвалідність;
  • важка втрата близьких, горе;
  • хвороба;
  • розлучення з коханою людиною.
Фото: AndrewLozovyi/Depositphotos

Науковці з’ясували, що фінансова напруга піддає здоров’я найбільшому ризику.

Вчені встановили "профілі ризику" за допомогою біомаркерів у крові:

  • кортизолу – гормону, що виробляється у відповідь на стрес;
  • С-реактивного білка (СРБ) і фібриногену, які є "імунними гравцями", що реагують на запалення;
  • інсуліну – фактору росту (ІФР-1), який пов'язаний зі старінням і довголіттям.

Учасники дослідження, які відчували стрес, мали на 61% більше шансів належати до категорії високого ризику, ніж до категорій середнього або низького.

Однак люди, які відчували напругу лише через фінанси, майже на 60% частіше демонстрували високий ризик через чотири роки. При чому з кожним додатковим стресом ця ймовірність підвищувалася на 19%.

"Ми виявили, що фінансовий стрес найбільше шкодить біологічному здоров’ю, хоча необхідні додаткові дослідження, щоб точно це встановити.

Можливо, це тому, що ця форма стресу може зачепити багато аспектів нашого життя, призводячи до сімейних конфліктів, соціальної ізоляції та навіть голоду чи бездомності", – сказала епідеміологиня Одесса Гамільтон.

Фото: Kitzcorner/Depositphotos

Це не означає, що такий стрес обов’язково стане причиною погіршення здоров’я, але точно засвідчує те, що він згубно впливає на організм літніх людей, а деякі його форми можуть впливати не тільки на психічний стан, але й фізичний.

Відомо, що гострий стрес "запускає" гормональні зміни, внаслідок яких прискорюється дихання, змінюється артеріальний тиск і частота серцебиття. Імунна система також реагує, виробляючи більше прозапальних молекул.

Саме тому науковці застерігають від перебування у постійному стресі, адже воно може призвести до хронічної імунної активації. А це, своєю чергою, загрожує спричиненням загострення наявних фізичних і психічних хвороб.

"Коли імунна та нейроендокринна системи добре функціонують разом, це зберігає здоров’я", – запевнила Гамільтон.

У поточному дослідженні фінансовий стрес, важка втрата та тривала хвороба продемонстрували найбільш довгострокові зміни в імунних та нейроендокринних показниках. Це свідчить про тривалий вплив хронічного стресу на фізичне здоров’я.

Раніше ми розповідали, що гра на музичному інструменті може запобігти появі та розвитку деменції.

Віра Шурмакевич, "УП. Життя"

Читайте також: Вчені виявили новий метод поширення хвороби Альцгеймера між людьми

Реклама:

Головне сьогодні