Чи рятують харчові добавки і від яких хвороб? Вчені вивчили досвід 1 млн осіб
Мультивітаміни, риб'ячий жир, антиоксиданти, харчові добавки приймають мільйони людей по всьому світу.
За даними The Daily mail, тільки у США близько 34% дорослих вживають добавки щодня, а ринок цієї продукції за п'ять років збільшився на 6% і зараз оцінюється у 37 мільярдів доларів в рік.
Люди вживають цю продукцію, щоб продовжити тривалість життя та запобігти розвитку серцево-судинних захворювань.
Але фахівці все частіше скептично ставляться до вартості таблеток, причому багато хто вказує, що добавки дають короткий шлях до здорової дієти, але не здатні замінити справжню їжу.
![]() |
Риб'ячий жир приймають мільйони людей по всьому світу. Фото korzeniewski/Depositphotos |
Команда вчених із Університету Західної Вірджинії в США вирішила дослідити, чи дійсно харчові добавки здатні вплинути на це, пише журнал Annals of Internal Medicine.
Вони проаналізували 277 досліджень щодо найпопулярніших 16 харчових добавок та восьми дієтичних продуктів, в яких загалом взяли участь 1 мільйон осіб.
Вчені не знайшли достовірних доказів того, що вітамінно-мінеральні добавки пов'язані зі зменшенням передчасної смерті або серцево-судинних захворювань.
Проте дослідники виявили, що деякі добавки дійсно забезпечують певний ступінь захисту від конкретних проблем зі здоров'ям:
- Фолієва кислота, наприклад, показала захистну дію від інсульту.
- Омега-3 жирні кислоти здатні захищати від інфарктів.
При цьому полівітаміни, селен, вітамін А, вітамін В6, вітамін С, вітамін Е, вітамін D і залізо не мали значного впливу ні на ранню смерть, ні на серцево-судинні захворювання.
Дослідники також зафіксували:
- Середземноморська дієта, багата овочами, оливковою олією і рибою, не впливає на смертність або здоров'я серця.
- Зниження вмісту жиру в раціоні не скорочує показники серцевих захворювань.
- Зниження рівня солі – знижує рівень смертності, а не проблеми з серцем.
Професор Сьюзан Джебб з Оксфордського університету вказує на те, що це дослідження підтверджує переважну більшість попередніх, які не змогли знайти переваги більшості харчових добавок.
Однак вона не погоджується з твердженням, що урізання в раціоні жиру або солі не сприяє здоров'ю.
Дієтолог NHS Кетрін Коллінз теж критикує це дослідження.
"Використання парасолькового огляду для оцінки дієтичних досліджень на здоров'я серця – це як малювати шедевр за допомогою щітки для паркану – широкі штрихи створюють враження, але життєвий нюанс, клінічно значимі дрібні деталі втрачаються", – пояснює вона.
Вас також може зацікавити:
Вітаміни та біологічні добавки. Наскільки вони корисні та про що мовчать виробники
Вітаміни групи В: як їх правильно споживати. Пояснює Супрун
Не лікує, але корисний: навіщо потрібен селен та де його шукати
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.