Вітаміни групи B: як їх правильно споживати. Пояснює Супрун

— 24 травня 2019, 13:20

Вітаміни групи В – корисні. Але щодо їх споживання є безліч нюансів, на які варто зважати.

"Ми не можемо сказати "пийте добавки" без окреслення передумов прийому, важливості раціону та способу життя у достатньому забезпеченні вітамінами", – пише на своїй сторінці у Facebook в.о. міністра з охорони здоров’я Уляна Супрун.

Фото:Vbolka08/Depositphotos

Звичайно, в низці випадків, потрібний прийом вітамінів групи B. Ці пігулки чи ін’єкції можуть врятувати життя.

Що варто знати про вітамін B

Вітамінів групи В багато: тіамін (В1), рібофлавін (В2), ніацин (В3), піридоксин (В6), фолієва кислота (В9), ціанкобаламін (В12).

Вони виступають коферментами низки метаболічних процесів, тобто без них певна життєво-необхідна реакція не відбувається.

Вітаміни групи B взаємодіють, тому важливо пити не комплекси, а той елемент, якого бракує саме вам, а також обрати потрібну форму: ін’єкцію чи таблетку.

Наприклад, вітамін В12, а саме іон кобальту в цьому вітаміні, псує інші вітаміни групи В. А вітамін С зменшує біодоступність В12, хоча покращує доступність тіаміну — вітаміну В1.

В12 радять вживати окремо від інших вітамінів.

Детально про вітамін B1

💊 Вітамін В1 або тіамін — чомусь не "популярний" на наших теренах, хоча це важливий кофактор ферментів обміну глюкози та жирів. Він стає на заваді шкідливому впливу глюкози та інсуліну на стан судин.

💊Вітамін В1 потрібен для адекватної роботи центральної і периферійної нервової систем. Нейрони використовують глюкозу як джерело енергії, і брак вітаміну В1 може призвести до їх загибелі. Як наслідок, порушується короткотривала пам’ять і координація рухів.

💊Сувора нестача вітаміну В1 проявляється як хвороба бері-бері (слабкість, тремтіння, втрата апетиту, ризик раптової смерті і паралічу) чи енцефалопатія Верніке-Косакова, але така клінічна картина (з чіткими симптомами) — рідкість. Випадки сильної нестачі вітаміну В1 описані серед біженців в Східній Азії, що вимушено їли виключно рис.

💊 Значно частіше трапляється субклінічна картина (без чітких симптомів) браку вітаміну В1. Її досить важко розпізнати. Це може бути збільшення серця і тахікардія, або ж фіброміалгія (хронічний біль та підвищена чутливість шкіри, порушення сну та безсилля), чи хронічна втома і "туман в голові", поступова втрата м'язової ваги чи відсутність апетиту.

Фото:bit245/Depositphotos

Де міститься вітамін В1

Вітамін В1 міститься в багатьох продуктах. Найбільше його є у висівках (запарених), в зеленому горошку, яйцях, свинині, печінці, квасолі, горіхах, гречці, коричневому рисі, патоці та дріжджах.

Більший перелік продуктів можна передивитись тут.

А ще вітамін В1 міститься у пиві ðŸ

Надлишок В1, зазвичай, виводиться нирками, але якась частина може зберігатися в м’язах. Наших запасів тіаміну може вистачити максимум на чотири тижні.

Скільки вітаміну В1 нам потрібно

Потреба у вітаміні В1 залежить від віку, маси тіла та інтенсивності навантажень. В середньому людині достатньо 1 мг. на добу.

Підвищену потребу у вітаміні B1 мають:

  • люди, що тренуються;
  • матері, що годують грудьми: їм необхідно 1.2-16 мг/добу. В молодої матері може і не бути симптомів нестачі, а у дитини будуть прояви бері-бері: нудота, поганий психомоторний розвиток, ацидоз крові.

З одного боку, вітамін В1 є в кожній живій клітині, і його синтезує наша кишкова мікрофлора — тож суворий авітаміноз рідко трапляється. З іншого боку, низка факторів його руйнує чи погіршує засвоєння, серед них:

  • Алкоголь, алкоголізм чи просто хронічне споживання алкоголю.
  • Білий хліб, шліфований рис, солодощі погіршують засвоєння вітаміну В1. Крім цього, багатий на прості вуглеводі та жири раціон погіршує синтез тіаміну кишковою мікрофлорою. Якщо їсте солодощі — не сподівайтеся, що мікробіота компенсує бідний раціон.
  • Тіамінази низки продуктів руйнують тіамін. Вони є в молюсках та сирій чи ферментованій рибі.
  • Танніни чаю та хлорігенові кислоти і поліфеноли кави роблять тіамін малорозчинним. Вітамін С цьому стає на заваді.
  • Тіамін роблять недоступним складові чорниць, червоної смородини (порічок), буряків і брюссельської капусти. Це не означає, що їх не треба їсти. Їх варто їсти окремо від висівкового хліба, авокадо чи зеленого горошку, наприклад, де наявний вітамін В1.
  • Тіамін руйнується при тривалій термічній обробці.
  • Вітаміну В1 бракує людям, що перенесли голодування, операції шлунка чи кишківника, особам з анорексією, булімією чи просто "заїданням стресу", хворим на виразки, хронічну діарею, гіпертиреоідит, панкреатит, хвороби нирок, набутий імунодефіцит, рак чи сильне ожиріння (індекс маси тіла понад 35).

Як отримати достатньо вітаміну B1

  • Любите рис — обирайте оброблений парою рис. Це традиційна технологія очищення рису від лусок, за якої тіамін краще зберігається.
  • Готуйте овочі на пару або робіть із них суп. Так ви все одно збережете виварені вітаміни.
  • Уникайте споживання сирої риби, до прикладу, суші. Це знизить ризик браку тіаміну та харчового отруєння.
  • Запивайте їжу передусім водою. Чай і кава корисні, але варто їх пити трохи пізніше за прийом їжі.
  • До кожної страви додавайте свіжі овочі та фрукти. Вітамін С покращує засвоєння тіаміну.
  • Руйнації тіаміну ферментами заважають алліцини цибулі та часнику.
  • Не їжте багато солодощів чи білого хліба, навіть якщо вони поки не шкодять фігурі і зубам. Це руйнує засвоєння тіаміну, і псує стан судин, чим підвищує ризик захворіти на серцево-судинні хвороби згодом.
  • Не зловживайте алкоголем, а якщо п’єте, обирайте не більше, ніж 350 мл неміцного (до 5%) пива. Як згадували, там є вітамін В1.
  • Пам’ятайте про збалансований раціон. Тільки він забезпечить вас і достатньою кількістю вітаміну В і створить хороші умови для його синтезу мікробіотою кишківника.
  • Тіамін рекомендовано вживати окремо від вітамінів В6 (піридоксин) та В12 (ціанкобаламін).
  • Людям, що мають порушення всмоктування в кишківнику, чи перенесли операції шлунково-кишкового тракту, рекомендовані ін’єкції тіаміну. Решта людей може пити вітамін В1 в таблетованій формі.
  • Вагітні, годуючі жінки, спортсмени, люди, що мають перелічені вище стани, навіть діти, "які нічого не хочуть їсти" чи підлітки, що "вважають себе товстими і не хочуть їсти", потребують додаткового споживання вітаміну В1.
  • Високі дози тіаміну ефективні у подоланні симптомів делірію, фіброміалгії, а також кластерних (повторюваних) головних болей та атрофії серцевого м’яза.
  • Введення вітаміну В1 потрібне людям, що тримають голодування і виходять з нього.

Глобальні заходи із запобігання недостатності тіаміну — це боротьба з алкоголізмом та інформування людей про ризики харчування лише білим рисом і сирою рибою.

В разі, якщо неможливо запобігти недостатності В1 певної людини, радять постійний прийом цього вітаміну.

Обговорюється, але досі не втілене, збагачення алкогольних напоїв тіаміном.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні