Які жири корисно їсти, а які – ні
У жирів часто погана репутація серед тих, хто хоче схуднути.
Частково це виправдано, тому що певні типи жирів - і жироподібна речовина холестерин - можуть стати однією з причин серцево-судинних захворювань, діабету, раку і ожиріння, пише Healthline.
Але не всі жири однакові. Деякі жири корисніші, ніж інші, і можуть навіть сприяти зміцненню здоров'я. Знаючи різницю, ви зможете визначити, яких жирів слід уникати, а які варто їсти в помірних кількостях.
Харчові жири, також відомі як жирні кислоти, можна знайти в продуктах харчування як рослин, так і тварин.
Жир так само важливий для вашого раціону, як білки і вуглеводи для підживлення вашого тіла енергією.
Деякі функції організму також залежать від наявності жиру. Наприклад, деяким вітамінам потрібно жир, щоб він міг розчинятися в кровотоці і забезпечувати організм поживними речовинами.
Однак надлишок калорій в результаті вживання занадто великої кількості жирів будь-якого типу може привести до збільшення ваги.
Їжа містить суміш жирних кислот, але переважаючий тип жиру робить їх "хорошими" або "поганими".
Нам потрібні жири, що походять з рослин, риби, водоростей і тварин. Найменше має бути тваринних жирів, найбільше – рослинних.
Що таке погані жири?
Два типи жирів - насичені жири і трансжири - вважаються шкідливими для здоров'я.
Найбільше насичених жирів в обробленому м'ясі, наприклад, в сосисках, шинці, бургерах.
Також в твердих сирах, незбираному молоці і вершках, у вершковому маслі, салі, в пальмовій олії і кокосовій олії.
Вживання занадто великої кількості насичених жирів може підвищити рівень холестерину в крові.
Лікарі пов'язують надмірне споживання насичених жирів з підвищеним ризиком серцевих захворювань.
Зовсім недавно в цій ідеї засумнівалися.
За даними Гарвардського університету, дослідники тепер вважають, що насичені жири не такі погані, як вважалося раніше, але це все не найкраще для організму.
Трансжири є в продуктах, що містять гідрогенізовані рослинні жири.
Це найгірші жири для людського організму.
Ви можете знайти трансжири в:
- смажених продуктах (картопля фрі, пончики, фаст-фуд),
- маргарині,
- кондитерському жирі,
- випічці тощо.
Як і насичені жири, трансжири можуть підвищувати рівень "поганого" холестерину.
Лікарі також пов'язують трансжири з підвищеним ризиком запалльні процеси в організмі.
Вони можуть спричинити шкідливі наслідки для здоров'я, зокрема серцеві захворювання, діабет та інсульт.
Варто уникати трансжирів, а насичені жири потрібно їсти у невеликих кількостях.
Продукти з хорошими жирами
Лікарі вважають мононенасичені і поліненасичені жири більш корисними для серця жирами.
Продукти, які в основному містять ці більш здорові жири, зазвичай рідкі при кімнатній температурі. Приклад - рослинна олія.
Мононенасичені жири
Цей тип жирів присутній в таких продуктах:
- горіхи (мигдаль, кеш'ю, горіхи пекан),
- рослинні олії (оливкова та арахісова олії),
- арахісове та мигдальне масло,
- авокадо.
Поліненасичені жири
Поліненасичені жири відомі як "незамінні жири", тому що організм не може їх виробляти і отримує їх з продуктів харчування.
Основним джерелом цих жирів є рослинні продукти і масла.
Як і мононенасичені жири, поліненасичені жири можуть знизити ризик серцевих захворювань за рахунок зниження рівня холестерину в крові.
Омега-3, який належить до поліненасичених жирів, особливо корисний для серця.
Він не тільки знижує ризик ішемічної хвороби серця, але також допомагає знизити рівень артеріального тиску і захищає від аритмії.
Багато омега-3 в такій рибі:
- лосось,
- оселедець,
- сардини,
- форель.
Ви також можете знайти омега-3 в лляному насінні, волоських горіхах, хоча вони містять менш активну форму жиру, ніж риба.
Крім омега-3, ви можете знайти поліненасичені жирні кислоти омега-6 в таких продуктах:
- тофу,
- смажені соєві боби і соєве горіхове масло
- грецькі горіхи,
- насіння (соняшникове, гарбузове насіння, кунжут),
- рослинні олії (кукурудзяна, сафлорова, кунжутна масло, соняшникова) тощо.
[BANNER1]
Поради, які допоможуть вам зменшити кількість насичених жирів
- Замініть вершкове масло, сало, топлене масло, кокосову і пальмову олії на невелику кількість мононенасичених і поліненасичених жирів, таких як оливкову, ріпакову або соняшникову олію.
- Вибирайте нежирні шматки м'яса, прибирайте зайвий жир і знімайте шкіру з курки та індички.
- Замість того, щоб наливати олію прямо з пляшки, використовуйте спрей або відміряйте олію чайною ложкою.
- Читайте етикетки на продуктах, щоб зробити вибір на користь продуктів з низьким вмістом насичених жирів.
- Вибирайте страви на грилю, запечені, приготовані на пару чи зварені.
- Приготуйте заправку для салатів самостійно, використовуючи бальзамічний оцет, знежирений йогурт, лимонний сік і трави з невеликою кількістю оливкової олії.
- Використовуйте напівжирне, 1% або знежирене молоко.
- Зернений сир та рікота є прикладами сирів з низьким вмістом жиру.
- Пам'ятайте, що багато сирів містять багато насичених жирів, тому порції повинні бути невеликими - розміром із сірникову коробку.
Вас також може зацікавити:
Як зменшити ризик ожиріння в дитини: 7 простих способів
Пальмова олія: зруйнуємо планету смачно
Оливкова олія: як правильно її обирати, пояснює професійний дегустатор. Користь, яка краща, ціна
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.