Тест

Пальмова олія: зруйнуємо планету смачно

Пальмова олія: зруйнуємо планету смачно

У кінці пройдіть ТЕСТ про пальмову олію

Пальмова олія – один з найчастіше використовуваних рослинних жирів у світі.

Вона присутня щонайменше у половині споживчої продукції від снеків до косметичних засобів: пончики, шоколад, морозиво, хліб, заморожене тісто, шампуні, косметика тощо.

Пальмова олія присутня майже у половині споживчої продукції. Фото:Sanctuary bistro

Виробництво пальмової олії збільшилось з 15 мільйонів тонн у 1995 році до 66 мільйонів тонн у 2017.

Чому так?

По-перше, дешево. Пальмова олія надає у 5-8 разів вищий врожай в порівнянні з іншими джерелами олії.

По-друге, дешево – пальмове дерево не потребує особливого догляду.

Cпробуємо розібратись, чи безпечна пальмова олія.

(НЕ) КОРИСНА ПАЛЬМОВА ОЛІЯ

Про шкоду пальмової олії не чув лише лінивий, але, щоб зрозуміти її вплив на нас, варто спочатку пояснити, які типи жирів є корисними для нашого здоров’я, а які – ні.

Якщо коротко, то найкориснішими для нас є такі типи жирів:

Проте, часто олії – це комбінація певних типів жирів.

І є два типи не корисних для нас жирів. Один з них варто виключити з раціону, а інший – обмежити. Це:

  • Трансжири (які ще називають гідронізовані жири). Вони також можуть бути присутні у снеках, чіпсах, печиві та інших харчових виробах;
  • Насичені жири. Насиченими можуть бути як рослинні (пальмова й кокосова олії), так і тваринні жири (сало, вершкове масло тощо).

Трансжири – це той тип жирів, який варто виключити з раціону.

Вони були штучно створені на початку 20 сторіччя, коли рідкі рослинну чи рибну олію почали насичувати воднем (гідронізувати), щоб ті лишалися твердими навіть за кімнатних температур.

Гідронізовані олії стали дуже популярними у вигляді маргарину та олії для смаження. Довгий час вважалось, що вони навіть корисніші за тваринні жири.

Деякі ресторани й досі використовують трансжири для смаження, тому що одну й ту саму порцію олії можна використовувати декілька разів.

Про шкоду пальмової олії не чув лише лінивий. Фото dolphfynlow/Depositphotos

Але на початку 90-х років минулого століття клінічні дослідження остаточно встановили: трансжири є причиною серцево-судинних хвороб, вони підвищують рівень небезпечного холестерину та знижують рівень безпечного.

Першою країною, яка суттєво обмежила використання трансжирів у харчовій промисловості – до 2 грамів на 100 грам жиру або олії, стала Данія.

У 2015 році Адміністрація з контролю ліків та харчових продуктів США заявила, що трансжири більше не вважаються безпечними.

Український МОЗ теж пропонує обмежити вміст трансжирів у харчових продуктах.

ВООЗ закликає відмовитись від трансжирів до 2023 року. Заміняти їх скоріш за все буде пальмова олія.

Насичені жири – це тип жирів, які варто обмежити у нашому раціоні.

Насичені жири містить:

  • яловичина, свинина, сало тощо;
  • вершки, сметана, вершкове масло;
  • інші види молочної продукції (жирністю вище 2%);
  • коксова олія.

Насиченими жирами є і пальмова олія.

Продукти, які містяться насичені жири не шкідливі, якщо їх не переїдати.

Американська асоціація серця радить скорочувати їхнє споживання так: якщо ваш щоденний раціон складає 2000 калорій, то лише 120 калорій ви повинні отримувати з насичених жирів. Це приблизно 13 грамів на день.

Дієтолог Тетяна Лакуста каже, що варто уважно дивитись на упаковку: краще відкласти той продукт, який має у переліку інгредієнтів "гідронізовані жири".

"Гідронізовані або трансжири можна зробити з будь-якої олії – як пальмової, так і соняшникової", – додає Лакуста.

Також дієтолог зауважує, що розрекламована кокосова олія – це теж насичені жири, які шкідливо споживати у великій кількості.

Пальмову олію на упаковці можуть маркувати по-різному, наприклад:

  • пальмова олія (palm oil);
  • рослинна олія (vegetable oil);
  • рослинний жир;
  • sodium Laureth Sulfate;
  • palmolein;
  • palmitic acid;
  • palmityl alcohol;
  • hyrated palm;
  • octyl palmitate.
Кокосова олія – це теж насичені жири. Фото joannawnuk/Depositphotos

Європейська адміністрація з безпеки харчових продуктів (EFSA) припускає, що пальмова олія може підвищувати ризики захворювання на рак, якщо готувати на ній їжу за високих температур (приблизно 200°C).

Це припущення можна пояснити тим, що нагрівання пальмової олії може сприяти утворенню гліциділових ефірів жирних кислот (GEs). Під час травлення GEs виділяють гліцидол, і у дослідах на тваринах він показав свої канцерогенні властивості.

Але для того, щоб підтвердити цей ризик потрібно більше досліджень.

На сковорідці середня температура – 140-160°C.

Дієтолог Тетяна Лакуста зауважує, що використовувати інші насичені жири під час смаження, запікання та тушкування – безпечніше, ніж полінасичені (соняшникова чи кукрудзяна олії).

"Коли ми готуємо за високих температур молекулярна структура жирів та олій змінюється. Вони починають окислюватись. Але чим більш жири насичені, тим менше страждає їх структура за високих температур.

У насичених жирів вище точка димлення, вони не окислюються й менше шкодять організму",– каже Лакуста.

Також для смаження підійде й оливкова олія, яка є переважно мононасиченим жиром. Мононасичені жирні кислоти є термостійкими.

Отож, пальмова олія не є корисним видом жирів, проте її обмежене споживання не шкодить здоров'ю.

А червона не оброблена пальмова олія може бути навіть корисною, якщо споживати її помірно.

Хоча масове виробництво поки що не можна уявити без пальмової олії, купувати продукти без неї можливо. По-перше, варто звертати увагу на маркування "Palm oil Free".

Також, на Google Play можна завантажити додаток Palm Oil Scanner.

Цей додаток може визначити за штрихкодом товару, чи містить він кокосову олію.

На сайті Palm Oil Free Products є великий перелік брендів, які не містять пальмової олії.

(НЕ) ЕКОЛОГІЧНІСТЬ ПАЛЬМОВОЇ ОЛІЇ

Масштаби використання пальмової олії навіть важко уявити. Її використовують не лише для їжі, її використовують як пальне для машин.

Як стверджує громадська організація Transport and Environment приблизно половина всієї імпортованої в Європу пальмової олії опиняється у баках автомобілів.

Такий величезний попит на пальмову олію є причиною масової вирубки тропічних лісів. Ліси вирубають для того, щоб звільнити місце для висадки пальмових дерев.

Це шкодить різноманіттю природи та призводить до змін клімату.

Масштаби використання пальмової олії навіть важко уявити. Фото kampee_p/Depositphotos

Еколог Олексій Василюк стверджує, що шкода біорізноманіттю – це перша масштабна проблема з трьох, причиною яких є пальмова олія.

"Тропічні ліси – це середовище існування найбільшої кількості біологічних видів на планеті. Але таких лісів мало і їх кількість зменшується з надзвичайною швидкістю.

Дослідники припускають, що 9/10 всіх відомих й досі невідомих видів зосереджені саме в тропічних лісах.

Майже всі ці види будуть знищені, до того, як наука зможе відкрити їх. І знищені вони будуть в тому числі заради видобутку пальмової олії", – пояснює науковець.

Друга проблема – це зміна клімату.

"Не треба мати високий рівень інтелекту, щоб зрозуміти, що вирубка лісів призводить до збільшення викидів вуглецю в атмосферу і як наслідок – до змін клімату.

Пальмові дерева, які саджають на місці лісів, теж можуть поглинати вуглець, але їх спроможність набагато нижча", – пояснює Василюк.

Третя проблема, про яку рідко хто замислюється, – це проблема соціальна.

"Коли ми кажемо, що пальмова олія дешева, ми забуваємо, що дехто за неї вже заплатив.

За хибну дешевизну вже сплатили країни третього світу. Економіка деяких маленьких країн не може сперечатись з доходами корпорацій.

І ціна, яку вони сплатили, дуже дорога – це їх майбутнє та майбутнє цілої планети".

ЧИ Є АЛЬТЕРНАТИВА ПАЛЬМОВІЙ ОЛІЇ

Еколог Олексій Василюк вважає, що це можуть бути технології, які не залучають природні ресурси.

У таких технологій є специфіка – вони не здатні задовольнити потреби мільйонів, адже не розраховані на великі обсяги споживання.

Отож, основна проблема залишається: ми починаємо споживати більше ресурсів, ніж здатна надати Земля.

Пальмова олія може підвищувати ризики захворювання на рак, якщо готувати на ній їжу за високих температур. Фото Lazyllama/Depositphotos

"Є дуже багато класних екологічних технологій. Але вони розраховані на те, що ми беремо себе в руки та власноруч задовольняємо свої потреби.

Я можу це зробити, у мене приватний будинок. А як щодо тих, хто мешкає у багатоповерхівках? І зараз таких людей більшість", – задається питанням вчений.

The National Geographic в одному зі своїх матеріалів стверджує: ми не можемо уникнути використання пальмової олії. Однак маємо зробити її видобуток не таким руйнівним для планети.

Можливим рішенням може стати підтримка практики сертифікації пальмової олії.

Як пише на своїй сторінці у Facebook очільниця МОЗ Уляна Супрун, пальмову олію, як і каву, какао, бавовну слід виробляти із дотриманням правил fair trade, використовувати для цього бідні землі, що уже давно перебувають в сільськогосподарському використанні, та купувати її у малих виробників, а не в корпорацій.

"Якщо ви вирішите купити нерафінованої пальмової олії для приготування страв, шукайте позначку про виробництво відповідно до правил сталого розвитку", – стверджує Супрун.

Якщо ви задумалися щодо відмови від споживання пальмової олії на індивідуальному рівні, то знайте, що глобально проблему це не вирішить, проте це гідний початок для вирішення екологічних проблем.

Пройдіть цей тест, аби зрозуміти, наскільки багато пальмової олії у вашому житті.

Чи є тут пальмова олія?

Пальмову олію додають у печиво?

Макарони теж з пальмовою олією?

А губна помада?

Пальмова олія є майже в усіх солодощах з крамниці?