Банка помідорів буває небезпечна: як запобігти ботулізму? Поради ЦГЗ

Олена Барсукова — 20 березня 2022, 15:01

Під час війни українці не лише збивають дрони банками з соліннями, але й споживають консервовані продукти.

Однак Центр громадського здоров’я радить з обережністю їсти зимову заготівлю та консерви, щоб не отруїтися.

У відомстві пояснили, що таке ботулізм і як від нього вберегтися.

Що таке ботулізм?

Фото: monticello/Depositphotos

Ботулізм – це харчова інтоксикація (отруєння), зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини.

ВІДЕО ДНЯ

Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) і за неправильних умов зберігання чи транспортування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше – овочів та грибів, пояснює ЦГЗ.

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, неправильно транспортувались або зберігалися.

"Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти", – кажуть медики.

Також ботулізм може виникнути після споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинка тощо).

Це може бути як їжа домашнього приготування, так і продукти, вироблені у промислових умовах.

Як запобігти ботулізму?

Фото: Naltik/Depositphotos

❌ Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:

  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • нещільно закриті банки;
  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

❌ Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

❌ Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

❌ Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

❌ Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Нагадаємо, раніше у ЦГЗ пояснювали, що робити при харчовому отруєнні в укритті.

Вас також може зацікавити:

Що робити, якщо отруїлися в укритті несвіжою їжею. Поради ЦГЗ

Діарея, температура, біль у серці, тиск: як лікуватися в умовах війни? Інструкція

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні