На Львівщині внаслідок отруєння грибами померла 37-річна жінка

Ірина Бура — 16 листопада 2023, 18:51

На Львівщині внаслідок отруєння грибами померла 37-річна мешканка Червоноградщини.

Ймовірно, жінка вживала бліду поганку, повідомляє Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Як розповіла 37-річна мешканка під час звернення по меддопомогу, гриби збирали у лісосмузі Червоноградського району. Вживала, з її слів, смажені парасольки, однак медики припускають, що це могла бути бліда поганка.

Симптоми отруєння з’явилися в день споживання грибів: нудота, блювота, біль в животі, діарея, загальна слабкість.

Фото: Stokaji/Depositphotos

На другий день жінку "швидкою" доставили до Львівської обласної інфекційної лікарні.

"На третю добу перебування у стаціонарі пацієнтку перевели у відділення анестезіології та інтенсивної терапії з діагнозом "отруєння грибами", – розповіла Ірина Куліш, завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

РЕКЛАМА:

На 7-му добу перебування в стаціонарі пацієнтка померла.

Це вже четвертий смертельний випадок після споживання грибів на Львівщині цього року.

Симптоми отруєння грибами

Лікарі наголошують – симптоми отруєння можуть з’явитися від 30 хвилин до кількох діб після вживання, залежно від виду грибів.

Це може бути: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, задишка, судоми, порушення циркуляції крові і похолодання кінцівок, марення, галюцинації.

Якщо такі симптоми є, негайно телефонуйте 103!

Поки чекаєте "швидку", потрібно випити кілька склянок води "кімнатної температури".

Не потрібно викидати залишки грибів – аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Як не отруїтися грибами?

  • Намагайтеся відмовитися від споживання дикорослих грибів, не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. Вдома ще раз ретельно перевірте їх – всі сумнівні треба викинути.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко сплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, адже вони "вбирають" у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть їх щонайменше тричі, щоразу в свіжій підсоленій воді не менш як півгодини.

Читайте також: "На Дніпропетровщині підліток отруївся мухоморами, які купив в інтернеті"

Реклама:

Головне сьогодні