На Львівщині внаслідок отруєння грибами померла 37-річна жінка
На Львівщині внаслідок отруєння грибами померла 37-річна мешканка Червоноградщини.
Ймовірно, жінка вживала бліду поганку, повідомляє Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Як розповіла 37-річна мешканка під час звернення по меддопомогу, гриби збирали у лісосмузі Червоноградського району. Вживала, з її слів, смажені парасольки, однак медики припускають, що це могла бути бліда поганка.
Симптоми отруєння з’явилися в день споживання грибів: нудота, блювота, біль в животі, діарея, загальна слабкість.
Фото: Stokaji/Depositphotos |
На другий день жінку "швидкою" доставили до Львівської обласної інфекційної лікарні.
"На третю добу перебування у стаціонарі пацієнтку перевели у відділення анестезіології та інтенсивної терапії з діагнозом "отруєння грибами", – розповіла Ірина Куліш, завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
На 7-му добу перебування в стаціонарі пацієнтка померла.
Це вже четвертий смертельний випадок після споживання грибів на Львівщині цього року.
Симптоми отруєння грибами
Лікарі наголошують – симптоми отруєння можуть з’явитися від 30 хвилин до кількох діб після вживання, залежно від виду грибів.
Це може бути: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, задишка, судоми, порушення циркуляції крові і похолодання кінцівок, марення, галюцинації.
Якщо такі симптоми є, негайно телефонуйте 103!
Поки чекаєте "швидку", потрібно випити кілька склянок води "кімнатної температури".
Не потрібно викидати залишки грибів – аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Як не отруїтися грибами?
- Намагайтеся відмовитися від споживання дикорослих грибів, не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. Вдома ще раз ретельно перевірте їх – всі сумнівні треба викинути.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко сплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, адже вони "вбирають" у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть їх щонайменше тричі, щоразу в свіжій підсоленій воді не менш як півгодини.
Читайте також: "На Дніпропетровщині підліток отруївся мухоморами, які купив в інтернеті"