Березовий сік: чим корисний і як зібрати правильно без шкоди для дерев

Богдана Торба — 26 березня, 14:34
Березовий сік: чим корисний і як зібрати правильно без шкоди для дерев
Balakleypb/Depositphotos

Березовий сік починають збирати у період перших весняних потеплінь.

Напою приписують низку корисних властивостей і позитивний вплив на людський організм.

Водночас важливо знати, як і коли правильно добувати березовий сік, та чи шкодить це деревам.

У цьому "УП. Життя" допоміг розібратися арборист Володимир Ветроградський.

Як і коли збирають березовий сік?

JorensSeins/Depositphotos

Взимку берези зберігають поживні речовини, які пізніше концентруються в їхньому соці. Найкращий час для збору – за місяць до появи листя на деревах.

Зазвичай добувати сік починають з другого тижня березня упродовж двох-п’яти тижнів.

Для цього підійде береза з діаметром стовбура не менше, ніж 25 сантиметрів. Не бажано також збирати сік з одного й того ж дерева два роки поспіль.

Для добування радять зробити отвір приблизно за метр від землі та просвердлити його глибиною у три сантиметри з нахилом угору. Якщо дерево готове до збору і зі стовбура потече рідина напівпрозорого кольору, можна збирати сік і підставляти під дерево відповідну ємність. Якщо ні – потрібно обов’язково заткнути зроблений отвір.

Закрити просвердлене місце також потрібно і після добування, інакше сік продовжить текти і дерево може не вижити.

За правильних умов з берези можна зібрати до п’яти літрів за день. Кількість соку залежить від породи дерева, місця розташування та погоди. На це також може впливати якість ґрунту.

Як не пошкодити дерева забором соку

jenoche/Depositphotos

Збір березового соку виснажує дерева, каже арборист Володимир Ветроградський. Найсильніше можуть постраждати берези, у стовбурах яких зробили три і більше отворів.

Такі дерева часто починають рости повільніше за беріз-однолітків та більш ймовірно уразяться стовбуровими шкідниками й бактеріальними інфекціями.

Ризик появи хвороб у дерев також підвищується, якщо робити отвори для збору брудним інструментом.

"Отвори, які видобуваються або насвердлюються в дереві, досить часто не загоюються повністю. Це спричиняє заселення відкритих ділянок кори стовбуровими гнилями. Також бактеріальною водянкою, яка утворює в подальшому рани, які не затягуються новою корою роками. Ця хвороба досить легко переноситься брудним, непродезинфікованим інструментом", – пояснює арборист.

Крім цього, через неправильний збір берези можуть почати сохнути і як наслідок, передчасно загинути. Нормальний вік дерева – 100-150 років може скоротитися до 40-60 років і нижче.

Фахівець додає, шкоди для дерев можна уникнути, якщо збирати березовий сік відповідально:

  • використовувати дерева, які досягли 25-30-річного віку;
  • робити в березі не більше одного-двох отворів;
  • сверлити отвір продезинфікованим інструментом;
  • дезинфікувати отвір до і після збору та заткнути його;
  • збирати не більше 4-6 літрів соку з однієї берези.

Крім цього, безпечно зібрати сік можна з нижніх ярусів гілок берези. Для цього потрібно відрізати молоді гілки товщиною у три-вісім міліметрів і підставити під місця пляшки. Такі рани на дереві загоюються самостійно.

Чим корисний березовий сік

belchonock/Depositphotos

Дослідження виявили у березовому соці різну кількість мінералів – фосфору, калію та міді. Також користь березового соку може залежати від вмісту фолієвої кислоти, вітаміну С, вітамінів групи В, які допомагають зміцнювати імунітет.

Окрім цього, березова вода містить амінокислоти і велику кількість поліфенольних антиоксидантів. З допомогою них організм бореться з окислювальним стресом – низьким рівнем антиоксидантів в організмі. Сік також багатий на марганець, важливий для розвитку кісток.

На склад поживних речовин і властивості березового соку впливає географія, тип ґрунту та навіть конкретна порода й вік дерева. Та в чистому вигляді він зазвичай має невелику кількість цукру, тому калорійність березового соку також низька – 4,6 ккал на 100 грам.

Березовий сік іноді додають до складу лосьйонів та інших косметичних засобів через його зволожувальні й антиоксидантні властивості. Це може також бути частково пов'язано з вмістом вітаміну С. Він стимулює вироблення колагену – білка, який допомагає залишатися шкірі еластичною.

З березового соку також можуть виготовляти сироп, пиво, вино та мед.

Як пити березовий сік

Березовий сік за кімнатної температури зберігається свіжим лише упродовж двох-трьох днів. Після цього він починає бродити.

У холодильнику ж зберігати березовий сік можна від трьох до п’яти днів. Щоб продовжити час вживання, березовий сік також можна варити та консервувати.

Напій вважається безпечним для організму, якщо споживати його в помірних кількостях. Протипоказання до вживання березового соку можуть отримати люди з порушеннями функцій печінки.

Сік багатий на марганець, тому якщо вживати понад три порції на день (одна порція – 300 мл), можна отруїтися. Сучасна допустима верхня межа марганцю становить 9-11 мг на день для дорослих. Одна порція березової води містить 3 мг марганцю.


Крім цього, шкоду березового соку можуть відчути люди, які мають алергію на пилок берези.

Реклама:

Головне сьогодні